Descoperă

Sfântul Ilie 2023. Se spală haine în această zi de sărbătoare? Pe ce dată se sărbătorește

Sfântul Ilie este unul dintre sfinții mai cunoscuți și iubiți în tradiția creștină. Există o serie de tradiții și obiceiuri asociate cu sărbătoarea lui, care pot varia în funcție de regiune și cultură. Iată câteva dintre ele:

Rugăciuni și slujbe religioase: În ziua Sfântului Ilie, credincioșii participă la slujbe speciale în biserică dedicate acestui sfânt. Se roagă pentru protecție, binecuvântare și ajutor în fața problemelor vieții cotidiene.

Procesiuni și pelerinaje: În unele locuri, se organizează procesiuni și pelerinaje către biserici sau mânăstiri care îi sunt dedicate Sfântului Ilie.

Obiceiuri populare: În unele regiuni, se practică obiceiuri populare specifice. De exemplu, se crede că în ziua Sfântului Ilie se poate face prognosticul vremii pentru următoarele săptămâni. Dacă este o zi însorită, se spune că vara va fi frumoasă și ploioasă. Dacă este o zi mohorâtă sau plouă, se spune că vara va fi scurtă sau lipsită de ploi.

Tradiția focului: În unele zone, se aprind focuri de tabără sau ruguri în cinstea Sfântului Ilie. Oamenii sărbătoresc în jurul focului și aduc ofrande sau fac mici ritualuri de curățire spirituală.

Superstiții legate de ploaie: În credința populară, se spune că în ziua Sfântului Ilie cerul se deschide și se revarsă ploaie. Aceasta poate fi asociată cu tradiția de a spăla hainele în această zi, considerată benefică și norocoasă.

Acestea sunt doar câteva dintre tradițiile și obiceiurile legate de sărbătoarea Sfântului Ilie. În funcție de zona geografică și de tradițiile specifice, pot exista și alte practici și ritualuri asociate cu această sărbătoare.

În fiecare zi din an, există sfinți a căror sărbătoare este pomenită. Cu toate acestea, în funcție de importanța lor, în calendarul creștin ortodox, regăsim aceste sărbători marcate fie cu cruce roșie, fie cu cruce neagră. În ceea ce privește sărbătoarea Sfântului Ilie, care are loc pe data de 20 iulie, în fiecare an, aceasta este una dintre sărbătorile care sunt marcate în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie.
Astfel, făcând parte din categoria celor care sunt marcate astfel, în această zi, timpul nostru trebuie să fie dedicat odihnei, și nu muncii, pe scurt, în această zi de sărbătoare nu se spală haine.

De asemenea, tot în această zi, nici nu se calcă nu se coase, și nu se mătură. Toate aceste obiceiuri sunt respectate deseori, de către creștini, fiind obiceiuri care datează de ani buni de zile.

Așadar, inclusiv conform tradiției, dar și a credinței a, este păcat să muncim, dar și să spălăm în zilele cu cruce roșie, inclusiv de sărbătoarea Sfântului Ilie.

Conform tradiției, se spune că în această zi sfântă, se mănâncă primele roade ale verii, mai exact nucile și merele. De asemenea, este specificat și faptul că, în cazul în care sunt consumate înainte de această zi, pot aduce grindină asupra pomilor, iar recolta să fie pusă în primejdie.

Astfel încât, tot femeile sunt cele care trebuie să pregătească pachețele, pe care le vor oferi de pomană, pentru cei care au trecut la cele veșnice. În aceste pachete, trebuie să existe fructe, în deosebi mere, flori de câmp, apă, dar și alte bucate dorite de acestea.

În această sfântă zi, se pare că femeile sunt cele care trebuie să culeagă busuioc, pe care ulterior să-l ducă la biserică pentru a-l așeza pe icoane. În continuare, acestea aduceau acasă busuiocul, sfințit, pe care îl puneau pe foc, iar din cenușa rezultată, foloseau atunci când aveau nevoie la terapie, sau pentru a vindeca anumite răni.

De asemenea, conform obiceiurilor, se pare că femeile obișnuiau să cheme copiii străini sub un pom, mai exact sub un măr, pe care îl scuturau astfel încât toate merele căzute erau oferite drept pomana acestora. Mărul este atât de special în această zi sfântă de sărbătoare, tocmai pentru că este pomul Sfântului Ilie, acesta fiind și motivul pentru care până în această zi ei, aceste fructe nu trebuie să fie consumate.

De Sfântul Ilie, există și tradiția conform căreia, fetele mai tinere care nu sunt încă măritate, pot avea șansa să-și viseze alesul.

Tot astăzi, femeile trebuie să culeagă de dimineață, plante de leac, pe care ulterior trebuie să le pună la uscat, în podul casei, sub streașină sau în cămară.

De asemenea, tot în această zi de sărbătoare, nu trebuie sa femeile să lucreze deloc. În caz contrar, acestea îl vor înfuria pe Sfântul Ilie, care va arunca fulgere asupra lor, dar și asupra recoltei.

În data de 20 iulie, femeile sunt cele care nu trebuie, sub nici o formă, ca în această zi să spele, să coasă, sau să meargă la câmp.

In plus, se pare că tot conform unei tradiții legate de această sfântă sărbătoare, Dar faptului că în fiecare zi, femeile obișnuiesc să deschidă geamurile pentru a aerisi, se pare că nici acestea, dar nici ușile caselor, nu trebuie deschise astăzi, tocmai pentru a nu se ascunde vreun rău, după ele.

Femeile trebuie ca astăzi să rămână în case, sau cel puțin în gospodărie, astfel încât, să nu plece la drum. Astfel, vor fi ferite de mânia Sfântului Ilie.

O altă tradiție a acestei sfinte sărbători, ține și de faptul că, la sate, apicultorii sunt cei care recoltează mierea de albine, mai exact bărbații, care se îmbracă în haine de sărbătoare și sunt ajutați totodată de un copil, femeile fiind cele care nu au voie să intre în stupină. După ce a fost recoltată mierea de albine, bărbații mergeau în casă iar alături de rude și vecini gustau din miere, dar și dintr-o țuică care era îndulcită cu această miere.

Un alt obicei este legat și de ciobanii tineri, de la sate, care le oferea un dar iubitelor sale, furci lucrate de ei personal, din lemn pentru tors.

Se spune că dacă în această zi a Sfântului Ilie, de sărbătoare mare, plouă, va ploua încă 20 de zile din respectiva zi.

Sfântul Ilie 2023 este celebrat în fiecare an la data de 20 iulie, în calendarul creștin ortodox fiind notat cu o cruce roșie. În această zi se mai sărbătorește și Ziua Aviației Române, astfel Sfântul Ilie a ajuns să fie considerat de credincioși ocrotitorul aviatorilor.

Sfântul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi și s-a născut în urmă cu 800 de ani, iar acesta este cunoscut ca și Făcătorul de minuni și cel care a adus ploaia.

Sfântul Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru a îl certa și învăța binele pe regele Ahab, dar și pe ceilalți oameni ce își doreau să fie păgâni, iar după ce a observat că aceștia nu își doreau să îi asculte sfaturile și cuvintele sfinte, Sfântul Ilie a decis să îi pedepsească.

Acesta a închis cerul, iar locuitorii nu au mai văzut ploaie timp de foarte mult timp, astfel încât s-a produs secetă și uscăciune.

Regele Ahab nu își dorește să schimbe ceva și continua să ucisă creștini, așa că Sfântul Ilie a decis să prelungească seceta. După încă un timp, Sfântul Ilie a decis să vorbească cu regele Ahab și să îl pună să se pregătească pentru o ploaie puternică.

În acel moment, Sfântul Ilie s-a urcat pe muntele Carmelului și a început să se roage pentru a aduce ploaie pe pământ.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă