Din păcate, o altă molimă face prăpăd în România, pe lângă pandemie. O secetă atât de puternică nu s-a mai înregistrat din 1947.
Lipsa precipitațiilor îi afectează grav pe agricultori, mulți dintre ei fiind în prag de faliment.
Direcția Agricolă anunță că luna noiembrie a acestui an a fost a cincea cea mai secetoasă lună din 1961. Aproximativ 90.000 de hectare de teren din România au fost afectate de secetă.
Cele mai afectate de secetă: culturile de primăvară și plantaţiile de viţă de vie
Potrivit datelor furnizate de Direcția Agricolă, aproape 2.300 de procese verbale de constatare a pagubelelor au fost înregistrate în primăvara anului 2020. În toamnă, numărul lor aproape s-a dublat, fermierii spunând că nu își recuperează nici măcar investițiile din acest an.
Specialiștii din horticultură susțin că un asemenea fenomen de uscăciune extremă a mai fost înregistrat doar în perioada în care România a suferit marea foamete din 1947.
Din păcate, fermierii nu îşi vor recupera nici măcar investiţiile şi cheltuielile.
”În 30 de ani de agricultură nu am văzut aşa ceva. De fapt, nimeni nu cred că a văzut un astfel de fenomen. Eu am pagube imense în acest an agricol de peste 700.000 de lei. Mai grav este că acum mi se rupe plugul în brazdă iar costul arăturilor de toamnă este imens. Toţi fermierii sunt disperaţi iar unii spun că vor renunţa din cauza pagubelor foarte mari”, a spus Constantin Gherase, un fermier din Buzău, pentru Adevărul.
În Buzău s-au înregistrat cele mai mari pierderi din cauza secetei.
”Aveam la Buzău un sistem de irigaţii excepţional, cu care puteam iriga gravitaţional prin cădere şi fără niciun cost peste 30 de mii de hectare. Din păcate, acum ne rugăm să plouă pentru că aceste sisteme au fost distruse de rechinii imobiliari la Buzău”, a declarat Costel Vânătoru, horticultor.
Despăguburi secetă 2020
Acum, agricultorii sunt la mâna guvernului, de la care așteaptă despăgubiri pentru pierderile suferite în acest an, dar și punerea la punct a sistemului de irigații.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a spus că cele mai afectate de seceta pedologică extremă au fost cele de porumb şi floarea soarelui.
„Dacă ne referim la recolta din acest an, a fost afectată foarte tare, foarte drastic de seceta pedologică extremă şi puternică, care s-a răsfrânt asupra producţiei de cereale însămânţate în toamna anului trecut, dar şi asupra a ceea ce s-a însămânţat în primăvară. Dacă din cele 2,9 milioane ha însămânţate în toamnă au fost afectate 1,18 milioane hectare, din nefericire şi tot ceea ce s-a însămânţat în primăvară, şi aici mă refer în primul rând la porumb şi floare, iarăşi avem o cifră destul de mare: peste un milion de hectare afectate. Noi am spus că facem despăgubiri şi este normal să facem aceste despăgubiri, iar pentru recolta din primăvară despăgubirile au ajuns în conturile fermierilor. Guvernul a alocat 850 de milioane de lei, sigur, insuficient, dar atâta s-a putut. Nu am putut acoperi toate pierderile pe care fermierii le-au avut (…) Pentru suprafeţele însămânţate în primăvară avem o evaluare, facem verificările şi căutăm soluţii să-i despăgubim şi pe aceşti fermieri”, a declarat șeful MADR.
Oros a mai spus că urmează investiții masive în infrastructura agricolă, pentru a pune la punct sistemele de irigații din România.
„Trebuie să încetăm să mai fim o agricultură meteo-dependentă şi trebuie să investim foarte mult şi foarte repede în această strategie de gestionare a apei şi am găsit această oportunitate în programul naţional de relansare şi creştere a rezilienţei, unde avem alocate 6,5 miliarde euro, bani care vor trebuie cheltuiţi între 2021 şi 2026”, a adăugat el.
De asemenea, Ministrul Agriculturii a dat asigurări că seceta nu va duce la scumpirea alimentelor, precum pâine.