Descoperă

Rusalii 2022. Care este semnificația sfintei sărbători și obiceiurile de care trebuie să ținem cont

Rusalii 2022. Care este semnificația sfintei sărbători și obiceiurile de care trebuie să ținem cont
Rusalii 2022. Care este semnificația sfintei sărbători și obiceiurile de care trebuie să ținem cont

Rusaliile, sărbătoarea prăznuită la 10 zile după Înălțare și la 50 de zile după Paște, este considerată cea mai veche sărbătoare creștină, datând încă de pe vremea Apostolilor. Numele sărbătorii vine din latină, de la cuvântul “rozalii” care înseamnă trandafir.

Rusaliile nu au o dată fixă, calculându-se în funcție de Paște. În 2022, creștinii ortodocși vor sărbători Rusaliile în zilele de 12 și 13 iunie, fiind considerate zile libere din punct de vedere legal.

Ce semnifică Rusaliile

Conform învățămintelor sfinte, Rusaliile reprezintă pogorârea pe pământ a Sfântului Duh, peste Sfinții Apostoli. Aceste zile mai poartă numele popular de Cincizecime, deoarece se sărbătoresc la 50 de zile după Învierea Domnului.

Se spune că, în această zi, Duhul Sfânt S-a pogorât asupra Apostolilor și le-a dat acestora darul de a cunoaște cuvintele mai multor limbi străine pentru a propovădui Evanghelia și, astfel, religia creștină, în întreaga lume. Așadar, Rusaliile reprezintă și întemeierea Bisericii Creștine.

Conform credinței populare, Rusaliile sunt asociate cu ielele, zânele, şoimanele, împărătesele-văzduhului, ursoaicele –  cu ființe care fac rău oamenilor din ziua de Strat de Rusalii.

Cei superstițioși consideră că persoanele care nu respectă zilelel de Rusalii ajung să se urâțească sau chiar să înnebunească. Prin urmare, în aceste zile nu se muncește. Ielele ar fi îmbrăcate în haine albe și ar dansa în locurile ascunse, lăsând în urmă porțiuni arse și fără rod.

Obiceiuri populare de Rusalii

Ca la fiecare sărbătoare importantă, zilele de Rusalii sunt momente în care sunt pomeniți cei trecuți în neființă și când se fac pomeni. În sâmbăta Rusaliilor se dăruiesc vase de lut sau de porțelan, căni și străchini împodobite cu flori. În aceste vase se pune fie lapte, fie vin.

Creștinii merg în diminețile Rusaliilor la biserică, unde duc frunze de nuc pentru a fi sfințite de preot. Frunzele se așează la icoane și au rolul de a proteja casa și întreaga familie.

Pentru a scăpa de ielele rele, oamenii își puneau la porți, uși și ferestre ramuri de tei. Alminteri, ielele au puterea de a provoca boala denumită popular ”luat din Rusalii”.

Mamele își spală copiii cu săpun de casă pe picioare și apoi îi hrănesc cu orez cu lapte și cireșe. În aceste zile nu se spală haine, nu se muncește câmpul, iar superstiția spune că nu e bine să te cerți cu nimeni, că altfel te prind ielele.

Ca să nu te întâlnești cu spiritele rele, de Rusalii nu se merge la câmp, pe drumuri pustii, la vie, pe lângă păduri sau fântâni.

O altă superstiție spune că ielele răpesc, în zilele de Rusalii, un bărbat tânăr și frumos ca să se joace cu el. Apoi îl eliberează, însă acesta nu are voie să spună niciodată ce a văzut. Dacă nu respectă ordinul, tânărul este aspru pedepsit.

Ce se mananca de Rusalii. 3 preparate care nu trebuie sa-ti lipseasca

1. Retete de Rusalii – Sarmalute in foi de vita

Ingrediente reteta

1 kg carne de porc si vita
foi de vita
sare
piper
50-75 gr orez cu bob rotund
2 cepe rosii
50 ml ulei
2 legaturi de marar
1 legatura de patrunjel
1 legatura de leustean
800 gr bulion de rosii
Mod de preparare

Foile de vita se oparesc in apa clocotita cu sare si se lasa la scurs. Ceapa se curata, se toaca solzisori si se caleste in ulei incins. Se adauga orezul si se amesteca pana incepe sa infloreasca, apoi se stinge focul si se lasa la racit. Se adauga verdeata tocata, carnea, sare si piper si se amesteca bine toate ingredientele, apoi se asambleaza sarmalele in foile de vita si se asaza in oala, sub forma de hora, in straturi alternand cu straturi de bulion. Se completeaza cu apa pana sunt usor acoperite si se fierb pentru aproximativ o ora si 30 de minute, la foc incet, acoperite. Se servesc cu un iaurt acrisor si cu mamaliguta.

Pentru cei care prefera sarmalute in foi de vita dietetice, pot inlocui carnea de vita/de porc cu carnea de pui.

Efectele expunerii la soare

2. Retete de Rusalii – Ciorba de verdeturi cu legume si smantana

Ciorba de verdeturi este una de sezon si ideala pentru masa de Rusalii. Timpul de preararare este de o ora, costul verdeturilor este mic, in plus, aacestea sunt naturale, deoarece este perioada lor.

Ingrediente

600 gr spanac,
600 grame salata verde,
1 legatura ceapa verde,
1 legatura usturoi,
1 lingura plina cu faina,
3 linguri ulei,
1 legatura marar,
100 ml smantana pentru gatit 32% grasime,
700 ml apa, 500 ml lapte, 1 galbenus de ou, sare, piper-dupa gust, lamaie pentru servit.
Mod de preparare

Verdeturile se spala bine si se pun la scurs. Se pun trei litri de apa la fiert, intr-o cratita mare. Dupa primul clocot se adauga spanacul, salata verde si se lasa pentru trei minute. Se transfera apoi verdeata cu o spumiera, intr-un vas cu apa rece, iar dupa cateva momente se lasa la scurs.

Punem intr-o cratita uleila incis, adaugam ceapa si usturoiul tocate marunt si se calesc pana se inmoaie. Se adauga faini, se amesteca, dupa care se adauga laptele caldut. Se lasa la fiert pana verdeturile sunt aproape fierte. Apoi, spanacul si salata verde se maruntesc, dupa care se pun in compozitia de lapte. Se adauga apa si se continua fierberea pana ce verdeturile sunt fierte.

Se potriveste de sare, piper, se inchide focul. Smantana se amesteca cu galbenus de ou, se adauga in ciorba si se amesteca. La final, se adauga mararul tocat si se amesteca.

3. Retete de Rusalii – tocana de legume de vara

O alta reteta nelipsita de la masa de Rusalii este tocana de legume de vara. O mancare usoara, dar delicioasa.

Ingrediente

3-4 rosii mari
1 ceapa
1 dovlecel
1 ardei
1 morcov
1 vanata
sare
piper
patrunjel
aredei iute
Mod de preparare

Ceapa si morcovul se taie marunt si se calesc impreuna in putin ulei. Se adauga ardeiul taiat cubulete atunci cand ceapa capata o culoare aurie sticloasa, apoi rosiile pasate si decojite. Se asezoneaza cu sare si piper, se pune ardeiul iute intreg si se acopera vasul, lasand la foc mic pentru 20 minute si amestecand din cand in cand.

Se adauga apoi vinetele si dovleceii, de dimensiuni potrivite. Se amesteca si se mai lasa la foc 5-10 minute. Dupa ce stingem focul, adaugam patrunjel taiat si lasam vasul acoperit sa se odihneasca si aromele sa se intrepatrunda.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă