Descoperă

Ruine vechi de 6.500 de ani descoperite în Neamț: locuințe bine conservate din cultura Precucuteni

Ruine vechi de 6.500 de ani descoperite în Neamț: locuințe bine conservate din cultura Precucuteni
Ruine vechi de 6.500 de ani descoperite în Neamț: locuințe bine conservate din cultura Precucuteni

O echipă de arheologi a făcut o descoperire uluitoare în Topoliţa, judeţul Neamţ. Specialiștii, aflați sub îndrumarea cercetătorului Vasile Diaconu, au descoperit o așezare bine conservată, veche de 6.500 de ani, care aparține culturii Precucuteni.

Săpătura a scos la suprafață o locuință veche de mii de ani

Construcția din cultura Precucuteni ar fi ruinele unei locuințe, de o suprafaţă de aproximativ 40 metri pătraţi, descoperită în zona unui sit arheologic din Topolița.

Echipa de cercetători ai Muzeului de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ deținea informații care dezvăluiau că în acea zonă ar putea exista astfel de ruine, iar arheologii nu au fost dezamăgiți.

„Suntem la a treia campanie arheologică pe situl de la Topoliţa şi am avut bucuria să găsim şi în acest an lucruri interesante. Am descoperit cea mai mare construcţie de până acum şi care este foarte bine conservată.

O analiză atentă a resturilor acestei locuinţe ne-a oferit o serie de indicii extrem de importante în legătură cu modul de edificare. Pe bucăţile de lut ars pot fi observate cu uşurinţă amprentele bârnelor de lemn pe care a fost aplicat învelişul de argilă”, a comunicat Vasile Diaconu, conducătorul cercetărilor pentru Agerpress.

Elementul cel mai impresionant al acestei descoperiri nu a constat doar în vechimea construcției, ci și o masă de lut ars. În plus, în jurul așezării s-au descoperit multe obiecte din ceramică folosite în gospodărie, dar și o statuetă care ar reprezenta o zeitate.

Ruine vechi de 6.500 de ani descoperite în Neamț: locuințe bine conservate din cultura Precucuteni

Artefactele vor ajunge la muzee

Obiectele regăsite în situl de la Topolița vor putea fi observate de publicul larg, atunci când vor fi repartizate la mai multe muzee, după ce analizele arheologice vor fi complete.

„Avem câteva râşnite întregi şi în fragmentare folosite pentru prelucrarea cerealelor, numeroase resturi osteologice animale provenite de la bovine şi nu în ultimul rând o cantitate destul de mare de ceramică provenită de la vasele pe care comunitatea umană le foloseau, a completat Vasile Diaconu.”

În vara acestui an, în județul Neamț s-a mai descoperit o statuetă paleolitică cu o vechime de 23.000 de ani care are o valoare neprețuită pentru România.

Statueta descoperită în Poiana Cireșului pare a fi făcută din argilit ars superficial, dar și din alte componente încă nedescoperite. În zona acestui sit arheologic s-au descoperit, în ultimii ani, mai multe obiecte reprezentând arme, unelte și chiar rămășițe umane aparținând Omului Grevetian, vechi de peste 20.000 de ani.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă