Roșiile sunt legume extrem de apreciate în România, iar culturile se regăsesc în grădinile oamenilor, pe câmp sau în spațiile protejate, asemenea solariilor. Tomata este o plantă cățărătoare, perenă, anuală, ce creşte în zone cu climă temperată și apreciează terenurile legumicole însorite, fertile şi irigate.
Când se plantează răsadurile de roșii în solarii?
Perioada optimă de plantare a răsadurilor nu presupune doar plantarea propriu-zisă, ci și pregătirea solarului, a terenului, recoltarea și alte procedee necesare pentru o cultură sănătoasă și productivă. Astfel, specialiștii susțin că această perioadă se încadrează între 25 martie – 15 septembrie.
Așadar, culturile de tomate pot fi înființate în mai multe cicluri, în funcție de mai mulți factori, în special legați de perioada de vegetație. În primul ciclu, semănarea se face iarna, în lunile ianuarie sau februarie, iar plantarea se face în martie. Astfel, recoltarea va avea loc în luna mai. În cel de-al doilea ciclu, plantarea are loc mai târziu, în iulie, urmând ca recoltarea să aibă loc în lunile august, septembrie.
Bineînțeles, perioada de plantare depinde și de alți factori, asemenea tipului de solar sau de zona de cultură. Densitatea plantării este strâns legată de lungimea ciclului, astfel încât pentru un ciclu scurt densitatea va fi mai mare – 35-45 mii plante/ha, iar pentru unul lung, densitatea va fi mai mică – 28-33 mii plante/ha.
Cultivarea tomatelor în spațiile protejate este un proces mai costisitor decât cultivarea acestora în câmp, însă mult mai productiv datorită posibilității de a cultiva timpuriu și de a avea o producție mai mare.
Pregătirea terenului
Primul pas pentru a pregăti terenul pe care urmează să fie plantate răsadurile de tomate este mărunțirea solului pentru realizarea patului germinativ. După acest proces, urmează nivelarea solului, cu scopul de a fi nu risca apariția băltirilor. Terenul din sere și solarii trebuie pregătit atât primăvara, cât și toamna.
Specialiștii recomandă fertilizarea pământului, după cum urmează: 50 – 100 t/ha gunoi de grajd descompus sau chiar semidescompus, 300 – 500 kg/ha superfosfat şi 250-300 kg/ha sulfat de potasiu.
Întreținerea culturii de roșii
Lucrările de îngrijire a culturii de roșii din sere și solarii necesită o atenție deosibită, mai presus de lucrările generale, adică palisarea, copilitul, cârnitul şi defolierea. Primul pas este completarea găurilor, acțiune care trebuie făcută în primele 30 de zile de la plantarea răsadurilor.
Palisarea este un proces care se efectuează folosindu-se sistemul de susţinere special amenajat în seră/solar, asemenea conducerii plantelor. Afânarea solului se face la nevoie, fie manual, fie mecanizat, înainte de mulcire.
Mulcirea se va face cu materiale specifice, cum ar fi: paie, turbă, diferite amestecuri organice, folie de polietilenă, agrotextile.
Copilitul este extrem de important și trebuie să se facă săptămânal, alături de dirijarea plantelor pe sfoara de susţinere. O altă lucrare de îngrijire este defoliatul, adică eliminarea frunzelor îmbătrânite.
De asemenea, cârnitul este o altă lucrare necesară, și presupune stoparea creșterii plantei prin suprimarea vârfului tulpinii după 2-3 frunze de la ultima inflorescenţă. Astfel, se limitează perioada de recoltarea a tomatelor și se grăbește creștrea și maturarea fructelor.
Nu în ultimul rând, grija asupra factorilor de mediu este necesară. Lumina, temperatura, umiditatea şi aerul trebuie să se încadreze în valorile optime.