Rețete

Rețetă pâine de casă. Sfaturi utile

Rețetă pâine de casă. Sfaturi utile
Rețetă pâine de casă. Sfaturi utile

Mirosul de pâine făcută în casă este unul dintre cel mai liniștitoare și mai minunate arome. Amintindu-ne de copilărie și de vremurile mai simple, pâinea în casă este considerată aproape o delicatesă.

Deși nu este deloc greu de făcut, o asemenea rețetă necesită timp. Totuși, dacă sunteți tentați să încercați o astfel de rețetă, nu trebuie decât să țineți cont de câteva sfaturi simple pentru a vă ușura munca.

Pâine de casă – ingrediente necesare

  • 1 kg faină
  • 10 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă
  • 2 lingurițe sare
  • 2 lingurițe zahăr
  • 50 ml ulei
  • 650 ml apă calduță

Pentru început, este foarte important să cerneți făina de două ori, asemenea rețetei pentru cozonac. Astfel, pâinea va fi mai pufoasă, iar conținutul făinii va fi verificat.

Maiaua se prepară diferit, în funcție de drojdia folosită. Dacă folosiți drojdie uscată, atunci o puteți pune direct în vasul în care amestecați aluatul. În schimb, drojdia proapătă se amestecă separat cu zahărul, până la omogenizare.

Așadar, drojdia se combină cu zahărul, apoi se adaugă 50ml de apă și o lingură de făină. Ingredientele se amestecă bine și apoi se lasă puțin la dospit, timp de un sfert de oră, până își dublează volumul.

După acest pas se adaugă peste făină, apoi se adaugă apă călduță, încorporând toate ingredientele prin frământare.

Rețetă pâine de casă. Sfaturi utile

Un pas important este ungerea vasului în care frământați cu ulei, pentru a se încorpora încet, prin frământare, timp de câteva minute. Apoi, aluatul se manevrează mai violent, trântindu-l de mai multe ori în vas pentru a împrăștia aerul în mod uniform în aluat.

În acest stadiu, aluatul ar trebui să fie fin și nelipicios. Dacă este totuși lipicios, atunci mai puteți adăuga o lingură de făină, urmând să mai frământați câteva minute.

Creșterea aluatului și coacerea

Apoi, aluatul se lasă la dospit după ce se acoperă cu foile de plastic, într-un loc călduț. Pentru a grăbi procesul de creștere a aluatului, puteți încălzi cuptorul timp de 5 minute, apoi stingeți focul și puneți vasul în interiorul cuptorului.

Desigur, există și varianta de a pune vasul peste un recipient cu apă caldă, fără ca partea inferioară a acestuia să atingă apa. După ce aluatul și-a triplat volumul, se pune pe suprafața de lucru unsă cu ulei sau făină.

Puteți face pâini rotunde, sau dreptunghiulare, în funcție de preferință. De asemenea, o puteți cresta pe mijloc dacă doriți o coajă crocantă. După ce ați format pâinea, o mai lăsați încă jumătate de oră la dospit.

După această perioadă pâinea se unge cu ou bătut amestecat cu apă, iar acesta este momentul în care, dacă doriți, puteți adăuga semințe.

Cuptul trebuie preîncălzit. Timp de câteva minute, pâinea trebuie să stea la cuptor, la 160 de grade Celsius, apoi creștem temperatura până la 180 de grade.

După 40, 45 de minute, se verifică pâinea cu scobitoarea. Pentru a nu avea o coajă tare, scoateți pâinea din tavă și ungeți-o cu apă pe toată părțile.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete