Știri Agricole

Pâinea se scumpește din nou! Cât va costa o franzelă

Pâinea se scumpește din nou! Cât va costa o franzelă
Pâinea se scumpește din nou! Cât va costa o franzelă

Noi scumpiri ale produselor de panificație în 2021! Producătorii au anunțat că vor fi nevoiți să crească din nou prețurile, din cauza faptului că au crescut toate costurile, atât pentru materia primă, cât și pentru producția în sine. Astfel, pandemia va afecta buzunarele românilor din ce în ce mai mult, începând cu simpla franzelă pe care o cumpărăm în fiecare zi.

Făina este mai scumpă

Consumatorii de produse de panificație trebuie să se aștepte la o altă scumpire cât de curând. Dacă, în prezent, o franzelă de 300 de grame a fost deja scumpită de la 1 leu la 1,30 lei, în viitorul apropiat prețul va fi de 1,5 lei. Producătorii de panificație au făcut acest anunț, completând că scumpirea este cauzată de producția slabă de grâu a anului trecut.

”În acest moment, prețul fabricii angro este între 0,95 și 1 leu, franzela fresh 300 de grame neambalată. Ca și estimare va ajunge undeva la 1,10 lei 1,20 prețul angro al fabricii de pâine, astfel încât pe raft va fi 1,40 -1,50. Acest lucru se va întâmpla foarte rapid, că deja materiile prime sunt în creștere. Ca să ne asigurăm o rentabilitate minimă va trebui să umblăm puțin la preț în sens crescător. În bugetul unei familii nu cred ca e atat de mult. Este o sumă, dar cred ca se poate depăși momentul”, a declarat Bogdan Iosif, administratorul unei fabrici de pâine din Urlaţi, pentru Antena 3.

Patronii din industria panificației au justificat noile prețuri prin scumpirile materiei prime. Drojdia a crescut cu 20%, iar uleiul de palmier cu 50%. În plus, prețurile pentru energia electrică, gazele naturale, motorină, benzină sunt, de asemenea, mai mari în 2021.

Prețul grâului a crescut cu 40% în România

Seceta anului 2020 a adus o scumpire enormă a grâului în România. Producția de cereale a scăzut, anul trecut, cu peste 40%, ceea ce înseamnă aproximativ 18 milioane de tone. În 2021, prețul grâului ofertat de Rusia, Ucraina şi România, adică principalii exportatori din piața Mării Negre, a ajuns la 290 de dolari/tonă. În 2020, prețul grâului era de 210 dolari/tonă în iunie 2020.

„În vestul României preţul grâului a crescut cu peste 55%, de la 0,67 lei/kg la 1,05 lei/kg şi având în vedere că firma noastră a avut o producţie medie de 3.400 kg/ha, datorită pre­ţului mai mare şi al sub­venţiei acordate ieşim pe zero. Însă, la po­rumb stăm foarte bine, pentru că am făcut în medie 11.000 kg/ha, iar pre­ţurile sunt de 0,8 lei/kg“, spune Dan Her­ţeg, pr­oprie­ta­rul com­paniei Agro Raluca, pentru Ziarul Financiar.

Potrivit calculelor, prețul a crescut cu 38% și scumpirile nu se opresc aici. Prețul grâului în luna ianuarie 2021 a fost cu 12% mai mare decât în săptămâna precedendă.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.