Ștevia este o plantă perenă, specifică primăverii. Beneficiile sale extraordinare sunt cunoscute de români, existând mai multe rețete tradiționale care o au în prim plan. În România, ștevia mai este cunoscută și sub denumirile populare de dragomir, urzica-raței, măcrișul calului sau brustan, dragavei.
Proprietățile nutriționale ale șteviei
Ștevia conține vitamina C, A, E și K, săruri minerale precum calciu, fier, zinc, magneziu, potasiu și fosfor, dar și proteine, fibre și oxalați. În aproximativ o sută de grame de ștevie, regăsim:
- Calorii 29 Kcal
- Proteine 2,66 g
- Carbohidrati 4,26 g
Minerale:
- Calciu 59 mg
- Fier 3,19 mg
- Magneziu 137 mg
- Fosfor 84 mg
- Potasiu 519 mg
- Sodiu 5 mg
- Zinc 0,27 mg
- Cupru 0,174 mg
Vitamine:
- Vitamina B1 0.053 mg
- Vitamina B2 0.133 mg
- Vitamina B3 0.665 mg
- Vitamina B5 0.055 mg
- Vitamina B6 0.162 mg
- Vitamina B9 17 µg
- Folat 17 µg
- Vitamina C 63,8 mg
- Vitamina A 266 µg
Mâncare de ștevie – Ingrediente și mod de preparare
Pentru a face mâncare de ștevie muntenească, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- un kilogram de ștevie
- ulei
- 3 fire de ceapă verde sau o ceapă galbenă
- 2-3 linguri bulion
- sare și piper
Pregătirea șteviei
Pentru a prepara o mâncare de ștevie dulce, trebuie să scoateți codița și ramnificația din mijlocul acesteia care sunt amare. În acest fel, veți rămâne doar cu frunza dulce și delicioasă.
Ștevia se spală în mai multe ape și apoi se pune la fiert în apă, cu un praf de sare. După ce a dat într-un fiert, ștevia se scoate și se pune la scurs, având grijă să nu aruncați apa pentru că o veți folosi mai târziu.
Ceapa se toacă mărunt și se pune la călit în puțin ulei. După ce s-a înmuiat ceapa, se adaugă din apa în care ați fiert ștevia, în funcție de preferințe: dacă vreți mai puțin zemoasă, adăugați doar un polonic. Puteți adăuga ș bulionul.
După ce a fiert bulionul, se adaugă și ștevia, se asezonează cu sare și piper și apoi se mai dă într-un clocot.
Mâncarea de ștevie se pregătește foarte rapid și este foarte dulce și sănătoasă. De obicei, aceasta se servește cu ouă ochiuri și cu mămăligă caldă.