ANM a emis o informare meteorologică de ninsori şi vreme deosebit de rece, brumă și îngheț la sol, în perioada 3-5 aprilie. Astfel, la începutul celei de-a doua luni de primăvară, vremea nu este deloc în conformitate cu normalul perioadei.

Vreme periculoasă pentru culturile agricole

Schimbările bruște de temperatură, precum și diferența mare dintre temperaturile înregistrate în timpul zilei și nopții reprezintă reale pericole pentru culturile agricole care sunt, în această perioadă, în plină perioadă de dezvoltare.

“Iarna a revenit deja, încă de ieri s-a resimțit pentru jumătatea de nord a țării, în mod deosebit, pentru că acolo a fost cel mai frig. Vreme deosebit de rece, temperaturi mult mai scăzute decât în mod normal la această dată, atâta maxima, dar și minime care au fost negative și au determinat brumă și îngheț la sol – fenomene periculoase, la această dată, pentru culturile agricole.

Și astăzi va fi vremea deosebit de rece, în vestul, centrul, nordul teritoriului, cu temperaturi maxime între 2 – 10 grade. Iar în jumătatea sudică temperaturi ușor mai ridicate: ne așteptăm la valori de 10 și ușor peste 10, până la 12-13 grade. De altfel și aceastea sunt valori mai scăzute decât în mod normal a avea la această dată.

Vântul nu va mai avea intensificări, cum s-a întâmplat pe parcursul zilei de ieri, astfel încât temperaturile resimțite vor fi apropiate de cele reale. Și precipitațiile mai puține, pe parcursul zilei de astăzi, pe arii mai restrânse, în nordul, centrul teritoriului, zonele montane, a declarat Meteorologul ANM, Alina Șerban, pentru Antena3.

Alertă ANM de ninsori la început de aprilie. Cum vor fi afectate culturile

Specialiștii ANM susțin că valorile termice de primăvară vor apărea începând cu ziua de miercuri, 6 aprilie, atunci când vremea se va încălzi și temperatura în timpul zilei va ajunge la 20 de grade Celsius.

Conform sursei citate, temperaturile înregistrate în noaptea de 4 aprilie și dimineața de 5 aprilie, vor fi următoarele:

 • -5 grade Satu Mare
 • -5 grade Miercurea Ciuc
 • -4 grade Suceava
 • -4 grade Bistrita
 • -4 grade Baia Mare
 • -4 grade Cluj Napoca
 • -3 grade Botosani
 • -3 grade Sibiu
 • -2 grade Oradea

Pomii fructiferi înfloriți vor avea de suferit

Printre pomii fructiferi care vor fi cei mai afectați de temperaturile scăzute din aprilie se numără caișii, piersicii și cireșii de mai. Pentru a evita daunele majore, pomicultorii pot aplica tratamente speciale cu fertilizant copacilor, atunci când vremea s-a încălzit.

Culturile de grâu pot fi, de asemenea, afectate de zilele friguroase, deoarece grâul a intrat deja în vegetație și există șansa să se îngălbenească.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *