Untișorul este una dintre cele mai așteptate și mai populare verdețuri de primăvară. Plin de vitamine, ușor de găsit în pădure și cu un gust excepțional, untișorul este perfect atât pentru vitaminizare, cât și pentru o rețetă gustoasă și tradițională românească.
Ciroba de untișor cu jumări este specifică Munteniei, unde untișorul se găsește din plin în pădure. Acesta mai poartă denumirile populare de grâușor, fetică, salata mielului, sălățică sau salată de câmp sau pădure.
Untișor – Proprietăți
Untișorul are multe beneficii asupra sănătății, contribuind la combaterea alergiilor, varicelor, ajută la tratarea bolilor de piele și la îmbunătățirea digestiei.
Este important să rețineți că florile de untișor sunt toxice și că frunzele de untișor nu se mai pot consuma în stare crudă dacă acesta înflorit. Totuși, prin fierbere, planta își pierde toxicitatea.
Untișorul conține vitamina C, E, calciu, potasiu și fibre alimentare.
Rețetă – Ciorbă de untișor cu jumări
Ciorba de untișor cu jumări este una dintre mâncărurile tradiționale românești care poate fi considerată o delicatesă de pasionați. Gustul jumărilor cu verdeața proaspătă se completează perfect.
Ingrediente necesare:
- două kilograme de untișor
- două cepe galbene
- o mână de ștevie (opțional)
- un ardei gras
- doi cartofi (opțional)
- jumări
- borș proaspăt
- ulei
- leuștean proaspăt
- sare
- ulei
- 3 linguri bulion sau roșii la borcan
- 2 ouă
Cea mai dificilă și migăloasă operațiune pentru prepararea acestei ciorbe este alegerea untișorului, în cazul în care îl culegeți chiar voi din pădure. Singurele părți care se folosesc la ciorbă sunt frunzele, fără codiță, deoarece aceasta poate să amărască preparatul.
Așadar, înainte de toate, untișorul se alege, scăpând de codițe, asemenea șteviei dacă doriți să puneți. O astfel activitatea poate dura câteva ore, așa că puteți implica toată familia pentru a termina mai repede.
Frunzele de untișor și ștevie se spală foarte bine, apoi se dau într-un fiert și se lasă la scurs. Între timp, se pune ceapa la călit cu puțin ulei, iar, după ce s-a înmuiat, se adaugă și alte legume (în funcție de preferințe). După ce s-au înmuiat legumele, se adaugă jumările, se călesc puțin împreună, apoi se completează cu apă, urmând să puneți și cartofii.
După ce apa a dat într-un clocot, se adaugă borșul, apoi bulionul, lăsându-le să fiarbă bine. După încă un clocot, se pun untișorul și stevia, amestecând bine. Când ingredintele s-au amestecat bine, se asezonează cu sare și se stinge focul.
Se adaugă leușteanul proaspăt și ouă bătute și se servește caldă cu ardei uite și pâine proaspătă.
Spor la gătit!