Schema aprobată inițial în august 2014, a fost aprobată și prelungită de Comisia Europenaă până la 31 decembrie 2026, după ce urma să expire. Schema românească de credit la export pe termen scurt presupune că statul român poate acoperi riscurile suportate de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri la export mică şi riscurile legate de tranzacţiile de export unice.

Schema va fi valabilă până la data de 31 decembrie 2026

Cifra de afaceri anuală maximă la export pentru IMM-urile care urmează să fie eligibile este stabilită la 2,5 milioane EUR (o creştere cu 0,5 milioane EUR faţă de schema iniţială).

După ce a evaluat schema în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, Comisia Europeană a constatat că măsura este necesară, deoarece există o lipsă de produse de asigurare care să acopere riscul de neplată de către cumpărătorii străini pentru IMM-urile cu o cifră de afaceri la export mică şi de asiguratori privaţi care acoperă tranzacţii de export unice (şi anume, asigurări furnizate pentru fiecare tranzacţie în parte şi nu pentru întregul portofoliu de export al unei societăţi).

”În februarie 2022, România a notificat intenţia sa de a reintroduce schema, care se va desfăşura până la 31 decembrie 2026. Cifra de afaceri anuală maximă la export pentru IMM-urile care urmează să fie eligibile este stabilită la 2,5 milioane EUR (o creştere cu 0,5 milioane EUR faţă de schema iniţială)”, se arată în comunicatul transmis de Comisia Europeană, conform news.ro.

Comisia Europeană a autorizat o schema românească de credit la export pe termen scurt în valoare de 7,2 milioane de euro

Comisia Europeană a concuzionat că schema este proporțională

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.102108 în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurența, de îndată ce vor fi fost soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.

“Comisia a concluzionat că schema este proporţională, deoarece asigură faptul că România va acoperi numai tranzacţiile pentru care nu este disponibilă acoperire privată pe piaţă, precum şi că asiguratorii privaţi nu sunt excluşi, în cazul în care sunt dispuşi să ofere acoperire pentru astfel de riscuri. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, a transmis Comisia Europeană, conform sursei citate.

Schema românească de credit la export pe termen scurt va fi în valoare de 7,2 milioane de euro.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *