Știri Agricole

Comisia Europeană: specialiștii ANSVSA nu controlează toți producătorii de fructe și legume, crescând riscul infectării cu E Coli și Listeria

Comisia Europeană: specialiștii ANSVSA nu controlează toți producătorii de fructe și legume, crescând riscul infectării cu E Coli și Listeria
Comisia Europeană: specialiștii ANSVSA nu controlează toți producătorii de fructe și legume, crescând riscul infectării cu E Coli și Listeria

Direcția Generală de Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene a efectuat, la începutul anului 2021, un audit în urma căruia s-a tras concluzia că ANSVSA efectuează controale ce pot determina deficiențele fructelor și legumelor într-un număr limitat.

Acest rezultat a ridicat semne de întrebare cu privire la produsele de origine nonanimală (legume, fructe), crescând riscul de infecție cu Escherichia Coli sau cu L. monocytogenes în rândul românilor. Sistemul ANSVSA controlează agenții economici într-un număr limitat.

ANSVSA nu verifică toate categoriile de producători primari

Conform raportului Comisiei Europene, ANSVSA nu a reușit să verifice toate categoriile de produsele alimentare de origine nonanimală (PAON) asociate de specialiștii Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) cu focare epidemice cauzate de Escherichia Coli verocitotoxigenă. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu a examinat toate categoriile de producători primari și nici toate etapele de producție, precum cele anterioare recoltării sau etapa recoltării.

Rezultatul a fost concluzionat după auditul efectuat în perioada 26 ianuarie – 4 februarie 2021, de către specialiștii Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară (DG Sante) a Comisiei Europene.

„Sistemul de controale oficiale poate identifica și rectifica deficiențele numai în cazul unui număr limitat de producători primari. (…) Faptul că respectivele controale au vizat numai producătorii primari de fructe de tip bacă (coacăze, afine, struguri) și de legume, care desfășoară activități de depozitare și/sau de prelucrare a produselor alimentare de origine nonanimală, precum și faptul că sistemul de înregistrare actual nu permite identificarea producătorilor primari care prezintă riscuri microbiologice mari, afectează capacitatea sistemului de a identifica neconformitățile și, astfel, capacitatea de a se impune măsuri de remediere în cel mai mare grup de producători”, se specifică în raportul DG Sante, conform economica.net.

Sistemul de control al ANSVSA se realizează în funcție de categoria de risc a producătorului (mic , mediu sau mare), de acest aspect depinzând și frecvența controalelor. Estimările acestor controale sunt legate de caracteristicile unității, capacitatea de producție, caracteristicile produsului, igiena producției, sistemul de autocontrol și rezultatele controalelor anterioare.

“Inspecțiile vizând riscurile mari de contaminare microbiologică a PAON nu acoperă etapa anterioară recoltării și etapa recoltării pentru majoritatea producătorilor primari, acest fapt limitează eficacitatea sistemului de controale oficiale. …”, concluzionează raportul auditul DG Sante.

Ce alte nereguli s-au arătat în raportul Comisiei Europene

Conform sursei citate, în raport s-au mai regăsit următoarele nereguli:

 • până anul acesta în ianuarie, când s-a actualizat un Ordin al ANSVSA (35/2016), fermele de cereale nu erau vizate de controale
 • erau efectuate controale doar la producătorii de legume și fructe care desfășoară activități de depozitare și/sau prelucrare înregistrați ca atare. Sistemul actual de înregistrare nu permite inspectorilor să identifice celelalte ferme.
 • în ceea ce privește alți producători primari de produse alimentare de origine nonanimală, ANSVSA nu a efectuat controale cu privire la contaminarea microbiană până la sfârșitul anului 2020. Prin urmare, diferite niveluri ale riscurilor pentru diferite produse sunt luate în considerare numai parțial, contrar dispozițiilor Regulamentul (UE) 2017/625

Riscul existenței agenților patogeni Escherichia Coli se regăsesc, conform cercetărilor EFSA, în păstăi, legume sau cereale proaspete. De asemenea, produsele congelate nu au fost verificate de L. Monocytogenes de către inspectorii ANSVSA.

“Lipsa de cunoștințe suficiente ale Autorității centrale privind acțiunile și practicile corespunzătoare pentru gestionarea contaminării cu L. monocytogenes afectează capacitatea autorității de a verifica dacă operatorii economici iau măsurile de prevenire și de remediere corespunzătoare menite să asigure faptul că sunt introduse pe piață numai produse sigure”.

Neefectuarea controalelor poate pune românii în pericol

Lipsa controalelor, în special în ceea ce privește produsele congelate, poate avea un efect foarte negativ, chiar periculos:

“În ceea ce privește una dintre companiile de congelare, laboratorul responsabil a informat autoritatea competentă județeană cu privire la rezultatele neconforme ale autocontroalelor privind depistarea L. monocytogenes în produse congelate. Autoritatea nu a solicitat operatorului să investigheze cauza contaminării. Autoritatea competentă centrală a prelevat ulterior șase probe de produs, precum și cinci probe din mediul înconjurător pe linia de producție (după curățenie) și o probă de pe teren.

Pentru două dintre cele șase probe prelevate de pe produse, rezultatele au fost pozitive indicând prezența L. monocytogenes în timp ce pentru cele cinci probe prelevate din mediul înconjurător (prelevate după curățenie) și din materia primă rezultatele au fost negative. În urma recomandărilor autorității centrale, operatorul a distrus lotul contaminat. Cu toate acestea, autoritatea nu a putut identifica sursa contaminării și a închis cazul”, se mai arată în raport.

Comisia Europeană: specialiștii ANSVSA nu controlează toți producătorii de fructe și legume, crescând riscul infectării cu E Coli și Listeria

Auditul DG Sante a verificat controalele efectuate de ANSVSA legate de igiena produselor alimentare în vederea prevenirii contaminării microbiologice a produselor alimentare de origine nonanimală, inclusiv a semințelor pentru germinare și a germenilor vegetali. De asemenea, Auditul DG Sante a evaluat și planificarea și punerea în aplicarea a controalelor oficiale, a procedurilor de control și a planurilor de prelevare a probelor.

“Autoritatea centrală a informat echipa de audit că nu există instrucțiuni pentru inspectori privind modalitatea de prelevare a probelor pentru depistarea L. monocytogenes. Autoritatea județeană nu a luat în considerare rezultatele care indicau prezența L. monocytogenes în elaborarea planului de monitorizare la nivel județean pentru anii următori și nu au fost planificate sau prelevate probe oficiale privind prezența L. monocytogenes în unitățile de congelare din acest județ”.

Produselor alimentare de origine nonanimal pot fi asociate unor focare epidemice

Factori de risc pentru contaminarea cu diferiți agenți patogeni a plantelor de cultură:

 • factori de mediu, în special condiții climatice (de exemplu, ploaie torențială) care ar putea determina creșterea nivelului de transfer de agenți patogeni din canalizare sau din efluenții apelor reziduale în sursele de ape de irigație sau câmpuri
 • utilizarea dejecțiilor animaliere sau a compostului netratat sau tratat insuficient
 • utilizarea apei destinate agriculturii, contaminată cu ape reziduale, utilizată fie pentru irigat, fie pentru aplicarea produselor chimice agricole, precum produsele de protecție a plantelor
 • contactul cu animalele care acționează ca rezervoare de infecție (domestice sau sălbatice), care au acces pe câmpuri
 • contaminarea și contaminarea încrucișată de către cultivatori, manipulatorii de alimente și echipamente în timpul recoltării sau după recoltare

Ultimele studii ale EFSA au arătat că produsele alimentare de origine nonanimal pot fi asociate unor importante focare epidemice cauzate de Escherichia Coli verocitotoxigenă (VTEC) O104. Acest lucru a avut loc în 2011, la nivelul întregului continent. Folosind date din perioada 2007 –2011, PAON au fost asociate cu 10 % dintre focare, 26 % dintre cazurile de îmbolnăvire, 35 % dintre cazurile de spitalizare și 46% dintre decese.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  1 Comment

  1. Actiuni criminale bine concetate la adresa romaniei. Dati-ne foc caci meritam.

  Comments are closed.