Sâmbăta Rusaliilor, cunoscută și sub numele popular de Moșii de vară, este una dintre cele două mari sâmbete dedicate pomenilor celor trecuți în neființă din credința ortodoxă. În 2021, Rusaliile se sărbătoresc pe data de 20 iunie, așa că Moșii de vară pică sâmbătă, 19 iunie.
Ce se împarte de Moșii de vară
Fiind o sărbătoare strâns legată de pomenirea celor trecuți în viața de apoi, în această sâmbătă se împart bucate și vase. În fiecare zonă a țării, oamenii împart în această zi, bucate diferite, în funcție de tradiție. De obicei, se dau de pomană vase de lut, căni, strachini și vase de lemn, îmbodobite cu flori, cireșe și pline cu lapte, apă sau vin.
Credincioșii își încep ziua la biserică, acolo unde bucatele ce urmează a fi împărțite sunt sfințite de preot, asemenea mormintelor care trebuie să fie curățate. După ce bucatele au fost sfințite, gospodinele încep să împartă. Obiceiul popular spune că mâncarea dată de pomană de Moșii de vară trebuie să fie caldă pentru ca mirosul să-i sature pe cei pomeniți.
Gospodarii care își doresc să aibă o grădină mare și productivă, trebuie să împartă, de Moșii de vară, ceapă verde și usturoi. Un alt obicei presupune sfințirea frunzelor de nuc și de tei pentru a fi puse, apoi, la icoane, cu scopul de a feri casa de ghinion. În multe părți din țară, la intrarea în cimitire se întind mese cu flori pe care sunt puși colacii, coliva, vinul și alte bucate.
Tradiții de Moșii de vară
Tradiția populară spune că, în această zi, femeile nu trebuie să muncească pentru a nu le amorți mâinile și pentru a nu-și pierde sporul la lucru. Acestea împodobesc casa cu frunzele de nuc și tei care au fost sfințite la biserică. Frunzele de nuc sunt legate de simbolul „limbilor ca de foc” care s-ar fi pogorât asupra apostolilor, de aici tradiția sfințirii acestora la biserică.
În ziua Moșilor de vară, oamenii care iau apă din fântâni trebuie să lase un bănuț pentru sufletul celor trecuți în neființă. De asemenea, se dă și apă de pomană pentru a potoli setea celor care nu mai sunt printre noi.
În anumite zone din Muntenia, această zi mai poartă și denumirea populară de „aburel”, denumire venită de la obiceiul de a împărți mâncare caldă, aburindă.
Conform superstițiilor populare, în această zi nu este bine să mergi la fântână noaptea sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată dacă vrei să nu întâlnești spiritele rele. O altă superstiție ne spune că nici în ziua Moșilor de vară, nici în ziua de Rusalii, nu este bine să dormi într-o casă străină.