Smochinul este un pom fructifer, ale cărui roade sunt delicioase. Deși poate fi considerat capricios, acesta poate fi cultivat în zonele unde clima este blândă, asemenea sud-estului și sud-vestului țării.
Smochinul se plantează în lunile martie-aprilie sau toamna, iar fructele se pot recolta întreaga vară. Dacă factorii de mediu sunt luați în considerare, smochinul va face fructe delicioase, însă doar după o anumită perioadă de timp, atunci când s-a înrădăcinat foarte bine.
Printre cei mai importanți factori de mediu, se regăsesc:
- lumina – smochinii trebuie plantați în spații luminoase, cu expunere sudică, la distanță de alte plante care țin umbră. În felul acesta, puteți asigura rodirea bianulă.
- temperatura – deși este rezistent la temperaturi de până la 40 de grade Celsius, smochinul este sensibil la frig. În perioada iernii, când temperatura scade sub -12 grade Celsius, smochinul trebuie învelit și protejat corespunzător.
- solul – smochinul preferă un sol uscat, permeabil, cu conținut ridicat de humus și pH slab, alcalin sau neutru.
Recoltarea smochinelor
Spre deosebire de alte fructe, smochinele nu se mai coc după ce au fost culese din copac, așa că trebuie să așteptați până sunt coapte complet pentru recoltare. Semnul că fructele sunt gata de recoltare este legat de ofilirea gâturilor și agățarea acestora.
De asemenea, dacă fructul este încă perpendicular pe tulpină, atunci nu este momentul să-l recoltați. Smochinele coapte vor fi moi la atingere și vor avea nectar la vârf. Smochinele coapte pot avea diferite culori, de la verde la maro închis, în funcție de soi, așadar trebuie urmărită evoluția fructelor.
De obicei, cel mai bun moment de recoltare este dimineața, în zile cu nori. Fructele se taie sau se smulg ușor de la tulpină, păstrând o parte din ea pentru a nu se strica repede. Fructele trebuie să se manevreze cu multă grijă, deoarece sunt sensibile la atingere și se pot vătăma foarte repede.
Acestea se așează cu grijă în lădițe, evitând să le puneți unele peste altele.
Atenție! Sucul alb lăptos care iese din smochine poate provoca alergii unora dintre culegători, provocând dermatite și mâncărimi. Ar fi indicați să folosiți mănuși de protecție atunci când culegeți fructele.
Cum se depozitează smochinele corect
Smochinele sunt fructe foarte sensibile care se strică sau vătămează ușor. Tocmai de aceea, este indicat să le transportați sau să le deshidratați sau congelați în cazul în care doriți să le păstrați pentru mai mult timp.
La frigider, smochinele se așează pe un singur rând, în cel mai răcoros spațiu al frigiderului, departe de alte fructe sau legume proaspete, deoarece le vor provoca putrezirea.