Casa și Grădină

Rațe leșești – îngrijire, hrană, prețuri

Rațe leșești - îngrijire, hrană, prețuri
Rațe leșești - îngrijire, hrană, prețuri

Rațele leșești sau rațele mute așa cum sunt cunoscute popular, nu sunt deloc greu de îngrijit, deși sunt mai rar întâlnite în gospodăriile românilor. Totuși, această specie de rață este una care aduce multe beneficii crescătorilor.

În primul rând, rațele leșești sunt foarte productive, începând să depună ouă foarte repede, încă din luna aprilie. În plus, acestea ajung la greutatea de două kilograme la vârsta de doar două luni, fiind astfel foarte căutate și pentru carne.

Originea rațelor leșești

Conform specialiștilor, rațele leșești își au originea în America de Sud. Acestea sunt recunoscute, în special, datorită nodulilor de culoare roșie din jurul ciocului, ieșiți în evidență mai ales în cazul masculilor.

De asemenea, rațele leșești și-au primit porecla datorită faptului că sunt tăcute și nu disturbă liniștea crescătorilor. Unul dintre factorii foarte importanți în creșterea acestor rațe este hrana.

Astfel, rațele mute vor avea nevoie de hrană specializată care să le asigure aportul de nutrienți. În caz contrar, acestea vor începe să-și smulgă penele.

Incubarea rațelor leșești

Incubarea ouălor de rață are loc într-o perioadă cuprinsă între 32 și 35 de zile, la o temperatură de minim 15 grade pentru 15 zile. Încălziți incubatorul cu patru ore înainte de a introduce ouăle în aparat.

Rațe leșești - îngrijire, hrană, prețuri

Creșterea rațelor leșești

Pentru început, rațele mute vor avea nevoie de o temperatură de 35 de grade Celsius în prima săptămână, urmând ca temperatura optimă să scadă cu câte 2 grade la interval de șapte zile.

Pentru a asigura acest factor, este necesar un bec cu infraroșu și cu o putere cuprinsă între 150 și 250 W în spațiul în care ouăle stau la incubat. Rațele leșești au nevoie de hrană formată din furaj granulat, concentrat amestecat cu cereale și de cât mai multă apă.

Întreținerea rațelor leșești

Bobocii necesită atenție atunci când sunt mici. În primul rând, aceștia au nevoie de un spațiu moale și ușor de străbătut, izolat termic. Ca așternut pentru acest spațiu nu se recomandă folosirea ziarelor sau a cartoanelor pentru că rețin umezeala.

Pentru a porni producția de rațe leșești, specialiștii recomandă să începeți cu o rață în vârstă de un an, cumpărată cel târziu la mijlocul toamnei și crescută separat de celelalte animale.

 Avantajele creșterii rațelor leșești

Printre cele mai cunoscute avantaje, regăsim: rata mare de supraviețuire, comportamentul liniștit și tăcut, alimentație nepretențioasă.

Prețuri rațe leșești

Prețul unui astfel de exemplar diferă de la crescător la crescător, dar și de vârsta animalului. Spre exemplu, o pereche de astfel de rațe, reprezentând două femele și un mascul, se găsește cu prețul de 130 de lei.

În alte situații, bobocii de rață se vând cu 15 lei bucata, iar adulții cu 100 de lei bucata. Rațele tinere se vând cu prețuri cuprinse între 35 și 50 de lei bucata.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.