În această săptămână, Comisia AGRI din Parlamentul European dezbate câteva dintre subiectele importante ale agriculturii europene. Cele mai importante dintre aceste subiecte sunt: Noua Politică Agricolă Comună (PAC), schimbările climatice, dar și bunăstarea animalelor pe durata transportului.
La aceste discuții va participa și un europarlamentar român
Daniel Buda este europarlamentarul român care va lua parte la discuțiile Comisiei adunate în Parlamentul European. Acesta a anunțat pe o rețea de socializare că va participa la dezbaterile din cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI), Comisiei de anchetă privind transportul animalelor (ANIT), dar și la ședințele Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI).
O altă dezbatere importantă la care a anunțat Daniel Buda că va participa este ”Domeniul Agricol: verde, digital și rezilient”, organizată de Coaliția pentru Dezvoltarea României.
”Săptămâna aceasta, sunt prezent la Parlamentul European de la Bruxelles, unde voi participa la reuniunile Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI), Comisiei de anchetă privind transportul animalelor (ANIT), dar și la ședințele Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI). De asemenea, voi participa la o dezbatere dedicată Domeniului Agricol: verde, digital și rezilient, organizată de Coaliția pentru Dezvoltarea României.
În cadrul Comisiei AGRI, vor avea loc dezbateri cu privire la următoarele subiecte:
- Schimb de opinii cu un reprezentant al Comisiei Europene privind decizia Curții de Justiție pe marginea Acordului de Comerț cu Maroc
- Prezentarea susținută de un membru al Comisiei Europene privind evaluarea studiului de impact a măsurilor existente în PAC pentru atingerea obiectivului de producție alimentară viabilă
- Insulele și politica de coeziune: situația actuală și provocările viitoare
- CFM 2021-2027: lupta împotriva structurilor oligarhice, protecția fondurilor UE împotriva fraudei și conflictului de interese
- Schimb de opinii cu un reprezentant al Comisiei (DG AGRI) cu privire la utilizarea termenului ”vin de desert Prošek” ca etichetă recunoscută protejată de UE
- Prezentarea de către un reprezentant al Comisiei a studiului de evaluare a impactului PAC asupra schimbărilor climatice și a emisiilor de gaze cu efect de seră
- Audiere publică pe tema „Femeile în mediul rural – o perspectivă academică și a fermierilor”, a declarat Daniel Buda, conform Agrointel.ro.
Oficialii vor purta discuții despre asigurarea bunăstării animalelor în timpul transportului
Conform oficialului român, Comisia întrunită la Parlamentul European va discuta și despre bunăstarea animalelor vii pe timpul transportului, asigurându-se că producătorii le vor oferi condițiile optime.
În cadrul Comisiei ANIT, vor avea loc dezbateri pe marginea a două proiecte, al căror raportor sunt. Astfel, este vorba de „Examinarea presupuselor încălcări a dreptului Uniunii și a administrării defectuoase în aplicarea dreptului Uniunii în ceea ce privește protecția animalelor în timpul transportului în interiorul și în afara Uniunii” și de „Proiectul de recomandare în urma examinării cu privire la protecția animalelor în timpul transportului în interiorul și în afara Uniunii”.
De asemenea, va avea loc un schimb de opinii cu Autoritatea Europeană pentru Sănătate Publică și o audiere cu diferiți experți privind recomandările pentru asigurarea bunăstării animalelor în timpul transportului.
Vă voi reda discuţiile şi dezbaterile care vor avea loc în cadrul şedinţelor la care voi participa însă până atunci, dacă aveţi întrebări sau nelămuriri, vă stau la dispoziţie pentru a vă răspunde”, a completat Daniel Buda, conform sursei citate.
Care sunt condițiile obligatorii ale transportatorilor de animale
Conform A.N.S.V.S.A, în prezent, transportatorii de animale trebuie întotdeauna să se asigure:
- ca animalele să aibă apă, hrană și o perioadă de odihnă de 24h înainte de începerea unei călătorii;
- ca animalele să fie apte pentru călătorie;
- ca mijloacele de transport, inclusiv cele cu remorcă, să nu producă răniri și suferințe inutile;
- ca persoanele care manipulează animalele să aibă competența și instruirea necesară;
- ca vehiculele să îndeplinească standardele de construcție și să fie corespunzătoare pentru fiecare specie și călătorie;
- ca documentele necesare să fie completate corect și ținute la purtător;
- să se respecte regulile de curățare și dezinfecție;
De asemenea, conform site-ului A.N.S.V.S.A, trasportatorii nu au voie niciodată să folosească forța pentru a face animalele să se deplasese, să supraîncarce vehiculul, dar nici să lase animalele nesupravegheate pentru o perioadă lungă de timp.