Maca este o planta ce apartine familiei cruciferelor, asemanatoare ridichii. Ea are rol in echilibrarea functiilor metabolice ale intregului organism si intervine in eliberarea energiei necesara activitatilor fizice si psihice.
Mai mult, aceasta intervine si in procesele de crestere si dezvoltare.
Radacina de maca are in compozitie multe vitamine, minerale, aminoacizi esentiali si steroli, elemente ce contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange si la mentinerea acestuia la un nivel normal. In plus, sustine functiile cardiovasculare si regleaza pulsul cardiac si contractiile musculare.
Maca echilibreaza nivelul hormonilor din organism si stimuleaza glanda pituitara, ce intervine in sustinerea hormonala globala, precum si a secretiei de testosteron, estrogen si progesteron. Mai mult, aceasta planta este folosita si in tratarea dezechilibrului hormonal ce apare in mod frecvent la menopauza si andropauza.
De asemenea, scade riscul de aparitie a cancerului de prostata si de osteoporoza (la femei). Sistemul hormonal trebuie sa functioneze la nivel optim, asigurand si sustinand functiile intregului organism.
Alte beneficii pentru sanatate:
1. Este un eficient afrodisiac, creste fertilitatea atat la barbate, cat si la femei.
Maca este recunoscuta ca fiind planta cu un efect intens asupra libidoului. Gratie functiei sale de imbunatatire a functiei erectile masculine, Maca mai este cunoscuta si sub denumirea de „viagra naturala”. Aceasta radacina este benefica si femeilor, sporindu-le fertilitatea
2. Ajuta la normalizarea hormonilor din organism
Maca este un echilibrant hormonal si stimuleaza glanda pituitara, actionand ca un tonic pentru sistemul hormonal. Cand glanda pituitara functioneaza optim, intregul sistem endocrin este echilibrat, deoarece aceasta glanda controleaza si sustine activitatea tuturor glandelor endocrine.
Acest „creier endocrin” controleaza, intre altele si secretia de testosterone, in cazul barbatilor, si de estrogen si progesterone, in cazul femeilor).
3. Creste capacitatea de rezistenta fizica.
Acesta este motivul pentru care vechii razboinici incasi apelau la planta magica inainte de a pleca pe campul de batalie: pentru a capata forta . Este acelasi motiv pentru care solii o consumau in peregrinarile si traversarile lor montane: aveau nevoie de energie si vigoare. Totodata, consumarea acestei plante accelereaza productia de testosteron din organism.
4. Imbunatateste funciile metabolice
Radacina de maca are si un rol important in imbunatirea functiilor metabolice ale organismului, contribuind la eliberarea energiei necesara activitatii trupului si la accelerarea procesului de crestere si dezvoltare.
5. Intareste capacitatea de memorare
Maca poate fi utilizata si ca leac pentru imbunatatirea memoriei. Consumul acestei plante mareste capacitatea de rezistenta in fata problemelor fizice si mentale.
6. Reduce colesterolul
In compozitia acestei radacini intra numeroase minerale, vitamine, 18 aminoacizi (inclusiv 8 din cei 9 aminoacizi esentiali) si steroli, cunoscuti pentru capacitatea lor de a reduce absorbtia intestinala a colesterolului.
De asemenea, este bogata in potasiu, care actioneaza ca un catalizator in metabolismul proteinelor si al carbohidratilor si care impreuna cu sodiul regleaza bataile inimii si contractiile musculare.
Mai mult, Maca imbunatateste circulatia sangelui in organism si accelereaza procesul de vindecare a ranilor.
Efecte secundare si contraindicatii
Maca poate avea un efect negativ asupra persoanelor care sufera de afectiuni ale tiroidei sau asupra celor are urmeaza o dieta saraca in sodiu. S-au inregistrat in anumite cazuri aparitia unor forme de alergii si urticarii, asociate la randul lor cu senzatia de oboseala.
Consumata in cantitati prea mari, poate cauza accelerarea batailor de inima, senzatia de caldura, transpiratia excesiva sau poate intensifica fluxul menstruatiei. Planta este contraindicata hipertensivilor si gravidelor. Daca este combinata cu produse pe baza de cafeina poate produce „hiperactivitate”. Este posibil ca maca sa cauzeze aparitia insomniilor. Nu este recomandata utilizarea suplimentelor alimentare pe baza de maca cu alte tipuri de suplimente.