Uleiul este unul dintre cele mai importante alimente, fiind des utilizat în bucătăria românească. În ultimii ani, uleiurile vegetale, altele decât cel de floarea-soarelui, și-au făcut apariția în preferințele românilor, fiind, în unele situații, mult mai sănătoase.
Uleiurile sunt categorisite calitativ în funcție de modul în care sunt obținute. Uleiurile extrase chimic sunt cele mai nocive, din cauza faptului că pentru extragere se folosesc substanțe toxice. Totuși, acest tip de ulei este foarte des întâlnit pe rafturile magazinelor, datorită faptului că are un preț redus și un termen de valabilitate mare.
Specialiștii în nutriție recomandă uleiurile presate la rece. Acestea se obțin în medii controlate, în care temperaturile nu cresc foarte mult, ceea ce nu afectează substanțele naturale și nutrienții.
Cel mai sănătos și recomandat tip de ulei este cel extravirgin care are o concentrație de maxim 0,8% de acid oleic. Cele mai sănătoase uleiuri sunt cele care au un punct ridicat de ardere, ceea ce înseamnă că atunci când sunt folosite la temperaturi ridicate nu elimină substanțe nocive pentru organismul uman.
Unul dintre cele mai neconvenționale, însă sănătoase variante de ulei pentru prăjit, este cel de palmier. Acesta are un punct de ardere înalt, mai mult decât cel de măsline sau de floarea-soarelui. Într-o sută de mililitri de ulei de palmier se regăsesc 884 calorii, 49 g de grăsimi saturate, 9 g de grăsimi polinesaturate și 37 g de grăsimi mononesaturate. În plus, acesta conține Omega 3, Omega 6 și antioxidanți.
Diferența dintre uleiurile de prăjit și cele pentru salate
Unele uleiuri sunt mult mai sănătoase atunci când sunt folosite în stare crudă. Desigur, produsele prăjite nu sunt, în general, foarte sănătoase, însă tipul de ulei folosit pentru prăjire poate afecta mult calitatea mâncărurilor. Spre exemplu, pentru salate se recomandă uleiul de măsline, uleiul de struguri, de arahide sau de susan.
Uleiurile pentru prăjit diferă în funcție de punctul de ardere al acestora. Atunci când sunt supuse temperaturilor mari, unele uleiuri elimină substanțe nocive.
Puncte de ardere pentru cele mai cunoscute tipuri de ulei:
- Uleiul de avocado – 271 grade Celsius
- Uleiul de orez – 352 grade Celsius
- Ulei de palmier – 232 grade Celsius
- Ulei de porumb – 232 grade Celsius, atunci când este rafinat și de 160 grade Celsius când este nerafinat
- Uleiul de arahide – 232 de grade Celsius
- Uleiul de cocos – 232 grade Celsius atunci când este extravirgin și 177 grade Celsius, atunci când este rafinat
- Uleiul de floarea-soarelui – 227 grade Celsius atunci când este rafinat si 107 grade Celsius, atunci când este nerafinat
- Uleiul de măsline – 216 grade Celsius atunci când este virgin și 160 grade Celsius, atunci când este extravirgin
- Uleiul de rapiță – 204 grade Celsius atunci când este virgin si 107 grade Celsius atunci când este extravirgin.
Când sunt uleiurile periculoase pentru sănătate
Uleiurile pot fi considerate periculoase din cauza conținutului mare de grăsimi, mai ales atunci când sunt de origine animală. Persoanele care au colesterolul mărit, sau suferă de boli de inimă trebuie să consume anumite tipuri de ulei în cantitatea recomandată de medicul specialist.
Uleiurile nu sunt recomandate, în general, în cantități mari, în special atunci când vine vorba despre alimente prăjite în baie de ulei. Folosit la temperaturi mari, uleiul își pierde substanțele nutritive.
Cantitatea maximă în care același ulei poate fi folosit pentru prăjire este de două ori, însă doar dacă acesta nu și-a schimbat culoarea și dacă nu emană fum în timpul prăjirii. Nu consumați ulei care miroase rânced.