Seceta anului 2020 a provocat mari pierderi, în multe domenii ale agriculturii, printre care și în viticultură. Încă din primele luni ale anului, s-au înregistrat deficite grave ale umidității din sol.
Astfel, coardele butucilor viței-de-vie au fost extrem de deshidratate, ajungându-se la un grad fiziologic destul de critic, de cca 43-44%. Statisticile nu veneau cu vești bune în ceea ce privește vița-de-vie, fiind afectate toate zonele țării.
Care este termenul limită de depunere a înștiințărilor de secetă
Vineri, 21 august, s-a publicat în Monitorul Oficial, introducerea plantațiilor de viță-de-vie în lista producțiilor ce pot fi evaluate pentru despăgubirile provocate de secetă.
Atunci când pierderile provocate de secetă depășesc pragul de 30%, se pune deja problema de culturi calamitate.
Așadar, viticultorii pot prezenta înștiințări la primărie, până pe data de 1 septembrie, în cazul în care culturile de viță-de-vie le-au fost afectate de lipsa precipitațiilor.
Ministerul Agriculturii și Ministerul Afacerilor Interne, au convenit ca toate înștiințările legate de culturile calamitate să fie colectate până la data de 15 septembrie, urmând ca, pe data de 30 septembrie, să fie trasă o concluzie.
Ce pot face viticultorii
Procesul-verbal care constată pierderile provocate de secetă, va ajuta viticultorii să demonstreze pierderile avute în ceea ce privește producția și vânzările, iar, în cazul în care din bugetul de stat va vor acorda despăgubiri, aceștia vor putea profita de ele.
Până în prezent, nu există, totuși, un buget alocat despăguburilor de secetă pentru viticultură. După rectificarea bugetară, s-au acordat 3,445 miliarde de lei Ministerului Agriculturii.
Ministrul agriculturii: „Agricultura și industria alimentară este o prioritate pentru Guvernul României”.
Adrian Oros, a susținut într-o conferință de presă de săptămâna trecută că va acorda și despăgubiri de secetă:
„În ședința de Guvern, bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost suplimentat cu 3,445 miliarde de lei. Acest lucru ne permite să acordăm despăgubiri pentru secetă așa cum am promis și cum nu s-a mai făcut de mulți ani.
Ne permite să facem plățile în avans pentru subvențiile din campania 2020. Vreau să fac o precizare: am făcut demersurile la Comisie ca anul acesta subvențiile să fie acordate mai repede cu o lună.”
Reamintim că, până acum, totalul suprafeței afectate de secetă este de circa 1,2 milioane de hectare în toate domeniile, iar estimările oficiale susțin că suma necesară pentru a acoperi pagubele în agricultură este de 1,088 miliarde de lei.