Primii cartofi extratimpurii au plecat joi din comuna Călărași, județul Dolj, din solariile fermierilor, către piețele din București. Prețul este destul de piperat, aproape cât un kilogram de carne, 20 de lei la angro, iar în piață va ajunge să coste 25, chiar 30 de lei.
Un kilogram de cartofi noi echivalează cu o shaorma! Preţurile la legumele noi sunt exorbitante în această perioadă. Deși iarna încă nu se dă dusă de peste tot, în unele ferme agricole primii cartofi extratimpurii au fost deja recoltați și sunt pregătiți de vânzare. Prețul însă este neașteptat de mare la cei care vând en-gros, ceea ce va face ca pe tarabe să ajungă și mai scump.
Gelu Firan, unul dintre fermierii din Călăraşi – Dolj care cultivă cartofi de când se ştie, spune că de 10 ani pune cartofii în solarii, ca să poată ieşi cu ei pe piaţă mult mai devreme decât ceilalţi producători, pentru obţine şi un preţ bun.
„Azi este prima zi în care recoltăm și sperăm că prețul bun ne va aduce profit. Avem cam o tonă. Am recoltat mai devreme ca anul trecut cu două săptămâni, pentru că ne-a ajutat vremea bună”, spune producătorul Gelu Firan, pentru Gândul.
La vânzătorii en-gros, prețul cartofilor noi este de 20 de lei, ceea ce înseamnă că pe tarabă ar putea ajunge la 25, chiar 30 de lei.
Alți fermieri spun că vor ieși cu cartofii noi pe piață peste trei săptămâni și atunci prețul va fi de 15 lei. Localitatea este renumită pentru producătorii de cartofi. Comuna Călăraşi are o suprafaţă de 250 de hectare cu cartofi, timpurii şi extratimpurii, şi 10 hectare la solarii, mai arată aceeași sursă.
Comuna Călăraşi din Dolj produce peste 300 de tone de cartofi. Peste 150 de fermieri fac parte din cooperativa înființată în urmă cu doi ani, prin care cartofii româneşti vor ajunge în supermarketurile din România, dar şi la export, în Polonia.
Roşiile de import se vând în pieţe şi supermarketuri cu circa 20 de lei pe kilogram. Roșiile românești nu sunt încă gata. Fermierii avertizează însă că preţuri seminţelor, al foliei folosite la contruirea solarelor, dar și ața folosită la legat au crescut foarte mult în ultimul an. Aceste creșteri de prețuri, coroborate cu scumpirea curentului și a gazelor, se vor reflecta în prețul primelor roșii românești care vor ieși pe piață anul acesta.
”Încălzim cu lemne. folosim undeva la 300 şi ceva de kg pe noapte. Trebuie minim 15 grade noaptea. Preţul seminţei, folia asta s-a scumpit, aţa de legat s-a scumpit.
Măcar 35 de lei. Sperăm noi să ieşim cu 35 de lei. Mergem la Pucheni, acolo vindem.”, a declarat un fermier citat de observatornews.ro.
Un singur kilogram de urzici a ajuns să coste în Piața Obor, între 30 și 40 de lei. Unii susțin că prețul este mai mare decât cel afișat anul trecut: „Este exagerat, în contextul în care anul trecut, cât erau? Cred că undeva la 25-30 de lei. Deci preţurile cresc de la zi la zi. Dacă vorbim de carnea de pui, sunt mai scumpe”, spune un român nemulțumit de prețurile exagerate de la tarabe.
Prețul unui kilogram de urzici costă cât cel al cărnii. De exemplu, un kilogram de carne de vită costă 38 de lei, iar un kilogram de carne de porc se poate vinde și cu 24 de lei.