Știri Agricole

Preț exorbitant pentru cireșe pe tarabele din România. Cireșele de import se vând bani buni

Preț exorbitant pentru cireșe pe tarabele din România. Cireșele de import se vând cu 250 de lei pe kilogram
Preț exorbitant pentru cireșe pe tarabele din România. Cireșele de import se vând cu 250 de lei pe kilogram

Prețul de cireșe în luna martie a anului 2021 a depășit cu mult limita unei sume normale.

Potrivit vanzatorilor, acesta ar fi si motivul pentru pretul atat de piperat. Iata ca un kilogram de cirese se poate vinde chiar si cu 80 de lei.

Mai avem de asteptat pana la aparitia cireselor romanesti, asa ca pofticiosii le pot savura dosr pe cele venite din Grecia. Fiind un pret asa de mare, cei mai multi se multumesc doar cu privitul.

În schimb, în plin sezon, producătorii români vând fructele la un preț extrem de mic, ajungând și la 2 lei pe kilogram. Motivul, susțin aceștia, ar fi un cumul de factori, de la samsarii care vând fructele pe marginea drumului, până la marii producători externi ale căror prețuri mici duc la concurență neloială.

Diferență imensă de la prețul de pornire la prețul final

Producătorii români se plâng de diferența enormă dintre prețul de pornire al fructelor și cel pe care cumpărătorii îl plătesc pentru fructe. Un factor important al acestui proces ar fi samsarii care nu au atât de multe cheltuieli și vând fructele pe marginea drumului, scrie fanatik.ro.

În plus, producătorii susțin că nici marile magazine nu le fac viața mai ușoară, dorind de la aceaștia aceleași cantități mari, dar și aceeași calitate ca a marilor importatori.

Producătorii români se confruntă cu multe probleme legate de producție, susținând că nu este neapărat rentabil sau posibil ca fructele să fie trimise la piață. În plus, aceștia se plâng de numărul mare al furturilor.

„Fructele cresc în pom, e adevărat, dar nu și banii. Să știți că, în România, mai toată lumea trebuie să le și păzească și culeagă.

Dacă eu plec la piață să vând 100 de kilograme de cireșe când mă întorc nu mai găsesc nimic. Și Poliția ridică din umeri și îmi spune că poate o fi luat vreun copil câteva. Câteva, da, dar nu 100 de pomi.

Pe lângă faptul că nu intri când vrei tu în piețe pentru că acolo alții fac legea și prețul. Și prețul e în funcție de zile și de ore, tu trebuie să te gândești și la ce rămâne acasă. Am mers într-o piață, să mă omoare ăia pe acolo dacă nu respectam prețul lor”, a declarat producătorul Bocotan George pentru sursa citată.

Retailerii pun în dificultate producătorii români

Producătorii de cireșe susțin că vânzarea propriu zisă a produselor este un mare impediment. Nu doar faptul că prețurile trebuie ajustate la nivelul pieței este problematic, ci și marii retaileri care impun condiții aproape imposibile. Marile lanțuri de supermarketuri doresc cantități mari, cireșe perfecte, dar și posibilitatea de returnare a produselor nevândute.

„Știți ce îmi spune mie hipermarketul? Să îi aduc zilnic 50 de kile de fructe desenate. Să nu fie strâmbe, să nu fie pârguite, să fie toate perfecte. Și nu puțini sunt cei care vor și retur. Adică eu să le duc în momentul maxim, le țin ei câteva ore pe raft, apoi să le iau înapoi. I-auzi, afacere! Dar nu și pentru mine. Plus că mâine vrei să repetăm isprava.

Așa că hipermarketul se întoarce cu spatele și ia mai ieftin pentru că ia la grămadă de prin alte țări. 250 de lei kilogramul din Tasmania, ați spus? Aha! Ieftin, domnul meu, dincolo era mai scump. Și eu stau cu ele și le vând unora pe nimic, așa cum fac în fiecare an”, a completat pomicultorul Vidraru Marian pentru fanatik.ro.

O altă mare problemă semnalată de producători este prețul de pornire al fructelor de la poarta livezii și cel care ajunge în piețe. Samsarii pot cumpăra kilogramul de fructe cu un preț extrem de mic, dar ajung să-l dubleze sau tripleze atunci când vând produsul în piețe. Lipsa de personal, imposibilitatea de a transporta produsele în timp util și la calitate bună, dar și cheltuielile mari sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă producătorii români.

Preț exorbitant pentru cireșe pe tarabele din România. Cireșele de import se vând cu 250 de lei pe kilogram

Cât costă cireșele

În luna martie a acestui an, cireșele se vând în piața Băneasa cu 250 de lei kilogramul. Fructele sunt aduse din Tasmania. Anul trecut, în timpul sezonului, cireșele se vindeau cu 15-25 de lei kilogramul, însă diferența dintre prețurile fructelor de import, asemenea celor vândute pe marginea străzii de către samsari erau enorme.

„Vin și iau fructele din poartă, nu mă mai chinui cu ele. Măcar atât. Anul trecut, în pandemie, de la mine au plecat și cu 2 lei kilogramul. Că au ajuns în piețe cu zeci de lei, mi-ar plăcea să răspundă autoritățile. Să vină Ministerul să spună cum mă ajută, cum îmi deschide ușa magazinelor, cum mă protejează de samsari”, a declarat Bocotan George pentru sursa menționată mai sus.

România ocupă, în mod paradoxal, locul cinci în topul producătorilor europeni de cireșe, cu un procent de 8,2 din totalul producției din UE. Institutului Naţional de Statistică transmite că în zona de nord-est a României se produc cele mai multe cireșe.

Totuși, producătorii români se simt abandonați de stat din cauza marelui dezinteres privind concurența neloială și a prețurilor mari al tratamentelor, taxelor și a autorizațiilor. Producătorii duc lipsă de forță de muncă, majoitatea persoanelor care sunt interesate de domeniu plecând în străinătate.

Acest cerc vicios este cel care forțează producătorii să vândă fructele samsarilor, la prețuri extrem de mici, ajungând să vadă produsele expuse pe marginea drumului sau în piețe la prețuri triple.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *