Știri Agricole

Președintele PMP cere dublarea subvențiilor pentru fermieri: ”Nu avem altă soluţie”

Președintele PMP cere dublarea subvențiilor pentru fermieri: ”Nu avem altă soluţie"
Președintele PMP cere dublarea subvențiilor pentru fermieri: ”Nu avem altă soluţie"

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat vineri, 1 aprilie, într-o conferinţă de presă la Oradea, că partidul său cere Guvernului să găsească o modalitate prin care România să-și dobândească independența energetică. Printre alte cereri, Președintele PMP a susținut că subvențiile pentru fermieri trebuie dublate pentru a evita o criză alimentară în următorii ani.

„Este bătălia pentru următorii 20-30 de ani”

Eugen Tomac a susținut că a insistat deja ca Guvernul să construiască de urgență ”o strategie mult mai dinamică şi vizionară pentru dobândirea independenţei energetice” și că o va face în continuare.

”Avem resurse, contează să ne mişcăm cât mai rapid în condiţiile în care Uniunea Europeană nu se mai poate baza pe gazul rusesc. Este esenţial ca în cel mai scurt timp să dezvoltăm un terminal pentru gaz lichefiat la Constanţa şi să accelerăm procesul de dezvoltare a surselor de energii alternative pentru a ne asigura capacitatea internă de a nu mai avea dificultăţile pe care există premise să le avem şi cu care se confruntă alte state din Uniunea Europeană.

Evident, resursele de gaz din Marea Neagră sunt şi trebuie să rămână o prioritate pentru statul român şi nu înţelegem, deşi avem o majoritate extrem de stabilă în Parlament şi un Guvern care pare să aibă toate pârghiile, de ce lucrurile întârzie în această direcţie şi nu avem nicio explicaţie până la această oră. Insistăm în continuare cu adresă oficială către Executiv prin care statul român să îşi îmbunătăţească strategia privind independenţa energetică. Este bătălia pentru următorii 20-30 de ani pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene”, a declarat Eugen Tomac, conform Agerpres.

Președintele PMP cere dublarea subvențiilor pentru fermieri: ”Nu avem altă soluţie"

APIA a plătit în perioada 18 octombrie 2021 – 31 martie 2022 suma de 2,72 miliarde euro

După criza energetică, va urma o criză alimentară care trebuie evitată încă din prezent, iar acest lucru se poate face, conform lui Eugen Tomac, doar dacă ”statul român, atât în relaţia cu Comisia Europeană, cât şi din resurse proprii, dublezează subvenţia pentru agricultori”.

”Nu avem altă soluţie. Oricum, ulterior, se va ajunge tot la această concluzie. Dar este mai bine să proiectăm toate prognozele plecând de la această propunere pe care o facem noi, în loc să constatăm mai târziu că nu avem capacitatea să facem faţă unor crize care se anunţă”, a declarat Eugen Tomac pentru susrsa citată.

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 18 octombrie 2021 – 31 martie 2022 a autorizat la plată suma totală de 2,72 miliarde euro, din care:
– 2,58 de miliarde euro pentru Campania 2021, din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) şi Bugetul National;
-139,94 milioane de euro pentru Măsurile de piață, comerț exterior, promovarea produselor agricole si ajutoare de stat.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.