Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, a anunțat că este înființată Poliția Animalelor în România, pentru prima oară. Practic, va exista o unitate specializată în combaterea violenţei faţă de animale.
Pentru moment, la MAI este în lucru o modificare a Legii 205/2004, ce privește protecţia animalelor. Se va înființa, în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, un departament nou. Acesta va fi denumit Poliţia Animalelor.
Numărul de acte de violență asupra animalelor a crescut
„În primele 5 luni ale anului 2020, la nivelul structurilor Poliţiei Române, au fost sesizate un număr de 369 de fapte penale, prevăzute de Legea n r. 205/2004, în creştere faţă de primele 5 luni ale anului 2019, când numărul acestora a fost de 287”, se arată în document.
De aceea, este nevoie de Poliţia Animalelor în cadrul IGPR, care va depista situațiile în care animalele se află în pericol. Poliția animalelor va putea interveni în cazurile de rănire, de organizare a luptelor între animale sau de practicarea practicarea tirului pe animale.
Datorit modificării acestei legi, politiștii vor putea interveni pentru protecția animalelor, fără mandat.
Forțele de ordine vor avea dreptul „de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informaţiile aflate la dispoziţia poliţiştilor indică faptul că în acele spaţii se află un animal în situaţie de pericol. Aceste situaţii prezintă justificare prin natura pericolului social al faptei, precum şi prin necesitatea de adoptare a unor măsuri de intervenţie rapidă pentru protejarea vieţii animalului şi asigurarea ordinii publice”, după cum scrie în document.
Animalele maltratate vor fi găzduite în adăposturile publice pentru a fi tratate. Apoi vor putea fi date spre adopție. Dacă nu se reușește salvarea animalelor și acestea sunt în stare gravă, se prevede că „în situația în care este necesară curmarea suferințelor fizice inutile ale animalului rănit, serviciile publice, prin medici veterinari, efectuează eutanasia acestuia la fața locului”.
Poliția Animalelor va avea putea asigura protecția și pentru animalele sălbatice.
Ce se înțelege prin situația de pericol pentru animale:
a) rănirea sau schingiuirea animalelor;
b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.
Astfel, polițiștii pot interveni dacă vor constata existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă din:
a) constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
b) declarațiile persoanelor implicate în activitățile prevăzute la alin.(2) sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;
c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;
d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau postărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;
e) fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.
Mesajul lui Marcel Vela după ce a fost anunțată înființarea departamentului Poliția Animalelor în România
După aprobare, polițiștii din acest departament vor putea interveni pentru siguranța animalelor. Proiectul se află în dezbatere public timp de 10 zile. Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate pot fi transmise pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.
Marcel Vela a transmis un mesaj pentru a anunța inițiativa MAI.
Și ONG-urile și organizațiile care se ocupă de protecția animalelor încurajează această inițiativă a autorităților, spunând că este nevoie de multă vreme de un astfel de demers în România.