Infecțiile urinare sunt afecțiuni bacteriene des întâlnite. Cel mai frecvent tip de bacterie care provoacă infecții la nivelul tractului urinar este Escherichia coli (E.coli).
Plantele pot înlocui cu succes medicamentele în cazul infecțiilor urinare, având efecte antibiotice naturale și conținând zeci de compuși chimici care luptă împotriva bacteriilor.
Plante cu efect antibiotic natural
Fructele de ienupăr – fiind adevărate aliate ale vezicii și rinichilor, fructele de ienupăr stimulează organismul să lupte contra bacteriilor. Acestea se pot consuma sub formă de tinctură, folosind între 3 și 5 lingurițe pe zi, diluate într-un pahar de apă, timp de trei săptămâni.
Ceaiul de codițe de cireșe – acest ceai este un diuretic și antiinflamator natural, susținând o bună funcționare a rinichilor.
Ceaiul de merișoare – merișoarele conțin mulți compuși chimici care luptă împotriva bacteriilor infecțioase.
Ceaiul verde – datorită conținutului de polifenoli care au proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii, ceaiul verde luptă împotriva bacteriilor infecțioase, atacând tulpinile cauzatoare de afecțiuni urinare ale bacteriei E.coli. Se recomandă totuși, consumul de ceai verde decofeinizat.
Ceaiul de mușețel – ceaiul de mușețel este util în tratarea mai multor afecțiuni, având efecte antiinflamatoare și antibiotice. Ceaiul de mușețel ajută, astfel, la reducerea inflamației și la eliminarea bacteriilor.
Ceaiul de mentă – menta conține, de asemenea, compuși chimici care au proprietatea de a lupta contra bacteriilor, inclusiv E.coli.
Ceaiul de coada-calului – fiind unul dintre cele mai cunoscute diuretice naturale, ceaiul de coada-calului ajută la eliminarea microorganismelor nocive. Se folosește o linguriță de coada-calului la o cană de apă fiartă și se lasă la infuzat câteva minute. După ce se strecoară, ceaiul se lasă la răcit. Se poate consuma de trei ori pe zi, timp de maxim o săptămână.
Uleiuri esențiale care pot lupta contra infecțiilor urinare
Uleiul de cimbru – fiind un aliat al sistemului imunitar, cu uleiul de cimbru se poate ține un tratament timp de două săptămâni. Se consumă de două ori pe zi, pe stomacul gol, folosind câte cinci picături de ulei în 100ml apă.
Uleiul de scorțișoară – asemenea uleiului de abrore de ceai, uleiul de scorțișoară luptă contra microorganismelor de tip fungic și bacterial, fiind antibiotice naturale puternice.