Potrivit specialiștilor NASA, care au analizat capacitatea plantelor de a purifica aerul, pentru a elimina toxinele din aer într-un spațiu de 500 de metri pătrați, sunt necesare între 15 și 18 plante. Dar unele specii de plante sunt mult mai efeciente decât altele.
Un aer proaspăt este foarte benefic pentru menținerea sănătății, iar plantele de interior reprezintă o sursă importantă. Spre exemplu, chlorophytum comosum este o plantă erbacee, cu rădăcini tuberculiforme, originară din Africa de Sud, care ajută la curățarea aerului din interiorul unei încăperi.
Chlorophytum comosum sau planta păianjen poate fi amplasată în interiorul unei încăperi deoarece are proprietăți utile în curățarea aerului de poluanți, în special formahdehidă, benzen, stiren și monoxid de carbon. Aceste plante se potrivesc cel mai bine în mediul de birou în cazul în care poluanții electronici sunt eliberați.
Aspectul fizic al plantei este ca o tufă de frunze liniare cu vârfuri ascuțite și foarte frumos arcuite, cu o lungime de 40-50 cm. Din mijlocul tufei cresc tulpini care sunt subțiri, arcuite și flexibile, lungi de până la un metru.
Chlorophytum comosum nu este o plantă foarte pretențioasă, adaptându-se foarte bine la condițiile variabile de mediu. Temperatura optimă vara este de 18-20 grade Celsius, dar tolerează și temperaturile mai ridicate. Iarna se recomandă ca plantele să se treacă printr-un repaus relativ, când se mențin în spații răcoroase cu temperatura de 10 grade Celsius, bine luminate și se udă mai rar.
În timpul verii udatul se face moderat, evitându-se excesul de apă, care poate determina putrezirea rădăcinilor și a întregii plante.