Ceaiul de chimion este recomandat pentru calmarea colicilor intestinale şi pentru fluidizarea secreţiilor bronşice.
Totodată, este eficient şi pentru stimularea poftei de mâncare, în digestii dificile.
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de fructe uscate la o cană cu apă, se beau 2-3 căni pe zi. Se poate prepara și un lichior de fructe de chimion din 15 grame de fructe la 100 de grame de zahăr sau miere, care se încălzesc la foc domol un sfert de ceas.
După răcire, se adaugă 500 de mililitri de alcool de cereale de 60 de grade, 100 de mililitri de apă sau 500 de mililitri de ţuică de prune de 40 de grade.
Se lasă la macerat timp de şapte zile, agitându-se din când în când.
Se filtrează şi se beau câte 50 de mililitri înainte de mesele principale. Supa este recomandată celor care suferă de afecţiuni gastrointestinale şi pentru prevenirea acestora.
Chimionul pare să aibă capacitatea de a împiedica multiplicarea celulelor canceroase, potrivit unor experimente. Într-un studiu, șobolanii care au fost hrăniți cu chimion au fost protejați de cancerul de colon. Cercetătorii dintr-un alt studiu au descoperit că din nouă ierburi și condimente populare, busuiocul și chimionul erau cele mai puternice plante anticancerigene.
Uleiul extras din semințele de chimion a fost utilizat ca agent antiseptic și larvicid eficient. Chimionul pare să neutralizeze chiar și tulpinile de bacterii care sunt rezistente la alte antiseptice, cercetătorii afirmând că ar putea ajuta la distrugerea bacteriilor dăunătoare care încearcă să atace sistemul imunitar. Acest lucru poate explica de ce chimionul a fost folosit de multă vreme pe post de conservant în alimente.