Știri Agricole

Pesta porcină africană face ravagii în Arad. DSVSA: “Cei care au avut animalele înregistrate vor fi despăgubiţi”

Pesta porcină africană face ravagii în Arad. DSVSA “Cei care au avut animalele înregistrate vor fi despăgubiţi”
Pesta porcină africană face ravagii în Arad. DSVSA “Cei care au avut animalele înregistrate vor fi despăgubiţi”

La începututl anului, în județul Arad, a mai fost declarat un focar de infecție cu pesta porcină africană. Proprietarul cumpărase porcii bolnavi din Bihor, unde existau deja cazuri. Totuși, focarul a fost declarat stins în luna aprilie.

Focar de infecție în Arad

În prezent, numărul de animale infectate s-a dublat în ultimele zile în localități importante din județul Arad. Directorul adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roșu, a declarat că s-au găsit porci bolnavi în trei localități din Șiria, dar și în Covăsânţ.

”Sunt gospodării care a avut fiecare câţiva porci. Oamenii au sesizat că s-au îmbolnăvit sau că au murit, iar pe cei pe care i-am găsit vii, în total 14, i-am ucis preventiv. Testele realizate la laboratorul nostru din Arad au confirmat că porcii erau bolnavi de pestă africană”, a declarat Marcel Roşu.

Deși până acum, s-au ucis, preventiv, 90 de porci, localitațile Șiria, Curtici şi Covăsânţ au strâns deja șapte focare de pestă porcină africană.

”În toate aceste zone au fost instituite măsuri speciale, pe o rază de 10 kilometri fiind interzisă mişcarea animalelor, este interzis comerţul şi au fost dezinfectate gospodăriile afectate sau vecinătăţile. Facem un apel la oameni să înţeleagă că singura cale de a preveni răspândirea rapidă a bolii este să anunţe imediat medicul veterinar dacă observă semne neobişnuite în comportamentul animalelor, cum sunt lipsa poftei de mâncare sau pete roşii pe corp. În niciun caz nu este voie să sacrifice animalul, pentru că prin carne se va răspândi boala. Cei care au avut animalele înregistrate vor fi despăgubiţi”, a mai declarat Marcel Roşu.

Reprezentanţii DSVSA Arad au dezvăluit apariția unui focar de pestă africană la mistreți. Fermierii din județul Arad susțin că vectorul principal de transmitere a bolii este porcul mistreț care, în special în această perioadă, intră în lanurile de porumb.

Mecanismul de răspândire al pestei porcine africane

Virusul care cauzează pesta porcină africană este foarte rezistent. Aceasta este principala lui particularitate, ce face dificilă depistarea unui vaccin eficient.

El se regăsește în special în alimente, dar și în alți factori de mediu. Cu toate acestea, specialiștii încă nu au descoperit clar cum se răspândește boala. De aceea se recomandă evitarea oricărei neglijențe umane, cum ar fi manipularea nepotrivită a carcaselor şi produselor provenite de la porcii infectaţi.

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce, însă, un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, iar, pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.

În teritoriile unde a evoluat până acum, eradicarea şi recăpătarea stării de indemnitate la boală a durat lungi perioade de timp.

Omul nu este afectat de pesta porcină. Însă specialiștii atrag atenția că este vorba despre procent de morbiditate şi mortalitate foarte mare în rândul animalelor.

Așadar, oamenii sunt afectați de costurile mari pentru eradicarea bolii. În plus, se pierd foarte mulți bani din cauza restricțiilor în ceea ce privește vânzarea porcilor într-o anumită perioadă de epidemie.

Surse de infecție des întâlnite

În mod direct, virusul se poate transmite prin contactul animalelor infectate cu cele sănătoase, dar există și factori indirecți care pot fi luați în considerare.

Printre aceștia se numără secrețiile și excremenții animalelor infectate, animalele care au mai trecut prin boală, căpuşe din genul Ornithodoros şi Rhipicephalus infectate cu virus (deși, în România, nu s-a demonstrat existența acestora) sau echipamentele, vehiculele, adăposturile contaminate.

Perioada de incubație este diferită

În funcție de gravitatea tulpinilor virulente, perioada de incubație poate să difere, fluctuând între 3 și 15 zile (mai multe informații pe ansvsa.ro).

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *