În 2022, creștinii ortodocși vor prăznui Paștele, cea mai mare sărbătoare creștină, pe data de 24 aprilie. Creștinii catolici vor sărbători, în acest an, pe 17 aprilie, cu o săptămână mai devreme.

Zilele cu dezlegare la pește în Postul Paștelui

Postul Paștelui este cel mai lung și mai dur post de peste an și ține timp de 40 de zile. În această perioadă, creștinii nu consumă carne, produse lactate sau ouă și se concentrează pe rugăciune și pe curățirea trupului și sufletului.

În această perioadă, față de postul Crăciunului, sunt mai puține dezlegări la pește, ulei și vin, fiind o perioadă în care credincioșii sunt în spirit de credință.

În cele 40 de zile sunt două dezlegări la pește. Prima este astăzi, 25 martie, în ziua Bunei Vestiri, o sărbătoare care marchează momentul în care Arhanghelul Gavriil a anunțat-o pe Fecioara Maria că va da naștere Mântuitorului Iisus. De Buna Vestire, credincioșii pot consuma pește pentru a-l urma întocmai pe Iisus Hristos, care a mâncat pește fript și fagure de miere după Învierea Sa.

Cea de-a doua dezlegare la pește va fi pe data de 17 aprilie, de Florii, o sărbătoare ținută cu fix o săptămână înainte de Paște și care marchează intrarea Domnului în Ierusalim.

În afara celor două zile cu dezlegare la pește, în timpul Marelui Post mai sunt câteva zile cu dezlegare la ulei și vin. Acestea sunt pe 9, 13, 20 și 27 martie, dar și pe 3, 10 și 16 aprilie. Astfel, în aceste zile, credincioșii pot folosi aceste ingrediente în preparate.

Ce simbolizează Postul Paștelui

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare creștină și reprezintă sacrificiul pe care Mântuitorul Iisus Hristos L-a săvârșit întru iertarea păcatelor noastre. Postul Paștelui durează șapte săptămâni și, în 2022, a început pe data de 7 martie, finalizându-se pe data de 24 aprilie.

Credincioșii care doresc să țină post nu trebuie să se abțină doar de la anumite mâncăruri, ci și să aibă grijă asupra comportamentului. Postul nu este important doar trupește, ci și spiritual, fiind un moment bun pentru a reflecta asupra vieții.

Preoții încurajează oamenii să fie mai buni, mai milostivi, mai săritori, să nu vorbească urât și să nu bârfească. Înainte de Paște, nunțile, botezurile și petrecerile sunt interzise.

Rugăciune pentru azi – Buna Vestire

Paște 2022. Zilele cu dezlegare la pește în Postul Mare

„Stăpâne, Doamne, Dumnezeul nostru, Care ești fără de început dimpreună cu Tatăl și dimpreună-veșnic cu Duhul Tău Cel Sfânt, Făcătorul cerului și al pământului și a toată zidirea; Care ai plăsmuit pe om și i-ai dat puterea de stăpânire asupra a tot ce ai făcut Tu; Care ai poruncit, ca un Iubitor de oameni, să locuiască în Raiul desfătării, însă el, prin pizma diavolului, alungat a fost din Rai.

Or și după întoarcerea sa în pământul din care a fost luat, nu ai îngăduit făpturii Tale să zacă sub tirania diavolului; ci în anii mai de pe urmă nu Te-ai rușinat, cu toate că ești Dumnezeu mai înainte de veci, să iei chip de rob și din bunătatea Ta să Te naști dintr-o fiică fecioară; prin proroci ai însemnat nașterea Ta negrăită din ea, trimiţându-l pe Gavriil, Arhanghelul Tău, să binevestească Fecioarei sfânta și preacurata Ta zămislire dintr-însa; Tu însuți, Stăpâne, pentru rugăciunile ei și ale tuturor Sfinților, dă-ne să auzim în suflete graiurile Tale ce ne dăruiesc iertarea greșelilor și bucuria de neînstrăinat.

Fă cunoscută poporului calea pe care să meargă, prin care vom bineplăcea bunătății Tale, și ne îndrumă spre a împărăți dimpreună cu Tine în Ceruri. Cu îndurările Hristosului Tău, cu Care bine ești cuvântat, împreună cu Preasfântul și Bunul și de-Viață-făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă