Investitorii sunt foarte atrași de terenurile agricole din România, datorită solurilor fertile și prețurilor mici. În schimb, dezavantajul acestor terenuri este lipsa sistemelor de irigare, atât de importante, mai ales în ultimii ani în care vremea a fost secetoasă.
Cu toate astea, terenurile agricole continuă să se vândă în ritm accelerat, din cauza faptului că proprietarii nu mai au resurse financiare sau forță de muncă pentru a le exploata. În plus, vânzarea unui teren agricol aduce un câștig financiar rapid.
Investitorii străini sunt foarte atrași de terenurile din România, extravilane sau nu, datorită faptului că România avea cel mai mic preţ mediu al unui hectar de teren agricol din UE, conform ultimelor date statistice de la Eurostat, de circa 6.000 de euro, sub media europeană.
În plus, România are o suprafaţă de peste 9 milioane de hectare de teren agricol. Specialiștii susțin că un hectar folosit pentru zona de cultură vegetală se amortizează în 50 de ani.
Totuși, în contextul conflictului dintre Rusia și Ungaria, terenurile agricole au devenit un punct mare de interes, iar românii sunt mai mult decât dispuși să renunțe la proprietățile lor.
Prețurile terenurilor agricole au început să crească
Majorarea prețurilor la energia electrică, gaze, cereale și combustibil a dus la creșterea valorii terenurilor agricole. În zona Moldovei s-au vândut mii de hectare în ultimele luni, deși gradul de fertilitate al acestora este scăzut.
Spre exemplu, în județul Vaslui, prețul mediu de tranzacționare este de 13.000 lei/hectar, însă prețul final depinde de mai mulți factori, cum ar fi poziția acestuia în aproprierea orașelor, calitatea solului și modul în care poate fi folosit.
„De la începutul anului și până în prezent, la nivelul județului Vaslui au fost depuse un număr de 409 oferte de vânzare de teren din extravilan, iar în urma analizei acestor dosare cu privire la respectarea Legii nr. 17/2014 au fost emise 75 de avize finale. Suprafața pentru care s-au depus ofertele este de 357 hectare”, a declarat Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, conform estnews.ro.
Te-ar putea interesa și:
Este obligatoriu în România! Anunț pentru absolut toți românii. Ordin până pe 30 iuniePrețurile cresc în continuare. Se anunță noi scumpiri în RomâniaȘtiai că mărarul trebuie plantat lângă morcov și varză? Dacă nu făceai asta, este cea mai mare greșe...Model Contract Arendare. Ce presupune și unde se înregistrează contractul de arendă
Conform datelor DAJ Vaslui, gradul de fertilitate al terenurilor este următorul: clasa I de fertilitate 5.834 hectare, adică 1,45% din totalul suprafeței arabile din județ care este de 401.039 hectare; clasa II de fertilitate 93.060 hectare (23,2%); clasa III de fertilitate 158.008 hectare (39,4%); clasa IV de fertilitate 105.896 hectare (26,5%); clasa V de fertilitate 38.241 hectare (9,5%).
În județul Iași, s-au vândut, doar în luna februarie a acestui an, zeci de terenuri agricole. Prețurile pe hectar au fost cuprinse între 2.800 și 8.000 de euro. Cel mai mic preț plătit pentru un hectar este de 16.000 de lei, adică 2.800 de euro, în comuna Țigănași. Cel mai mare preț a fost plătit de către un ieșean care a achiziționat două hectare, în comuna Miroslava, cu 8.000 de euro hectarul.
Terenurile agricole – un mare punct de interes
Pe de cealaltă parte, companiile românești care operează terenuri agricole, cum ar fi Holde Agri Invest urmăresc utilizarea cât mai multor instrumente de finanţare.
„Avem în vedere finanţări viitoare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Am comunicat şi o majorare destul de importantă pentru piaţa AeRo, de aproape 10 mil. euro, pe care o vom derula în trimestrul doi.
Pe lângă creşteri succesive pe care le avem în vedere, pe care le-am făcut anual de când suntem pe piaţa de capital şi pe care le vom face în continuare – întrucât planul este să ajungem la cel puţin 30.000 de hectare –, urmărim finanţări şi prin alte surse, iar aici mă refer la obligaţiuni. Încercăm să avem în vedere, în primul rând, echilibrul structurii de capital, vrem să venim cu nişte instrumente (obligaţiuni), care să aibă şi o componentă de garantare cu teren agricol, încercăm să creştem suprafaţa de teren agricol în proprietate.
Prin urmare, încercăm să combinăm elemente ca preţul terenului agricol şi un instrument cum este obligaţiunea, care poate da acces facil la un capital rezonabil şi care pentru investitor să aibă un plus de siguranţă. Ne uităm, din toate punctele de vedere, la piaţa de capital şi la toate instrumentele pe care le are la dispoziţie”, a declarat Iulian Cîrciumaru, preşedinte al Holde Agri Invest, în cadrul ZF Romanian Capital Market Summit 2022, conform zf.ro.
Locația terenului este un factor important pentru stabilirea prețului
Pe site-urile de vânzări de terenuri, prețul acestora diferă mult în funcție de zona în care se află și de mărimea acestora. Spre exemplu, în județul Sibiu, un teren extravilan de trei hectare este dat spre vânzare cu prețul de 300.000 de euro.
În Galați, un teren de 4,5 hectare este pus la vânzare pentru suma de 135.000 de euro. În județul Ialomița, există anunțuri în care se pune la vânzare un teren de 6,5 hectare cu 65.000 de euro.
În județul Ilfov, în Otopeni, un teren de un hectar poate ajunge la suma de 550.000 de euro, iar, în Buftea, un teren de aproape două hectare poate ajunge la suma de 260.000 de euro.