Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare creștină. În 2022, Paștele va fi sărbătorit pe data de 24 aprilie. Data acestei sărbători se schimbă în fiecare an, în funcție de echinocțiul de primăvară și prima lună plină care îi urmează.

Regula urmată pentru a stabili data Paștelui s-a implementat la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Paștele ortodox este săbătorit duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară (care, în 2022, are loc pe 21 martie).

Postul Paștelui 2022

Dintre cele patru posturi principale de peste an, postul Paștelui este considerat cel mai important. Acesta durează cel mai mult, timp de 40 de zile, iar, în 2022, Postul Mare începe la data de 7 martie și ține până pe 23 aprilie. Această perioadă aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii sale mesianice.

Timp de un secol, începând cu secolul III, până în al patrulea, Postul Paștelui a constat în două părți distincte. Prima parte se numea Postul Păresimilor (Patruzecimii), sau postul prepascal, care ţinea până la Duminica Floriilor şi nu avea o perioadă fixă. Cea de-a doua parte se numea Postul Paştilor (postul pascal) și ţinea o săptămână, din Duminica Floriilor până la Înviere.

Când pică Paștele Ortodox în 2022. Astăzi începe Postul Paștelui

Varianta finală a Postului Mare s-a stabilit în secolul IV, de către Biserica de Răsărit (Constantinopol), fiind de origine antiohiană și durând șapte săptămâni.

Această perioadă de 40 de zile are rolul de a purifica oamenii credincioși care nu trebuie să se abțină doar de la anumite mâncăruri și băuturi, ci și de la gânduri sau fapte meschine.

În timpul celor 40 de zile, există două dezlegări la pește, una la sărbătoarea Bunei Vestiri, pe data de 25 martie, iar cea de-a doua de Florii.

Floriile 2022

Duminica Floriilor este sărbătoarea care se ține cu o săptămână înainte de Înviere. În 2022, aceasta se sărbătorește pe data de 17 aprilie 2022. Floriile reprezintă intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost primit de oameni cu ofrande.

Anul acesta, românii vor avea ca zile libere data de 22 aprilie, în Vinerea Mare, urmând să fie liberi și a doua zi de Paște, luni, 25 aprilie.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Descoperă