Descoperă

Oul de prepeliță, mai bogat nutrițional decât cel de găină. Beneficii și moduri de preparare

Oul de prepeliță, mai bogat nutrițional decât cel de găină. Beneficii și moduri de preparare
Oul de prepeliță, mai bogat nutrițional decât cel de găină. Beneficii și moduri de preparare

Ouăle sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente. Deși este mult mai mic în dimensiune, oul de prepeliță este mai bogat nutrițional decât cel de găină. Printre cele mai importante valori nutriționale, se regăsesc cantitățile de proteine, de colesterol HDL și de vitamina B.

Diferențe nutriționale între oul de prepeliță și cel de găină

Oul de prepeliță conține:

  • 13% proteine, în timp ce oul de găină conține doar 11%
  • 23% din doza zilnica recomandata de vitamina B, în timp ce oul de găină conține doar 14%
  • de 5 ori mai mult potasiu și fier decât oul de găină
  • doar colesterol bun
  • lizozim care ucide bacteriile și nu permite dezvoltarea bacteriei Salmonella (astfel, poate fi consumat și crud).

Ouă de prepeliță – Beneficii

Accelerează metabolismul – datorită conținutului de vitamina B, ouăle de prepeliță accelerează metabolismul și te ajută să îți menții greutatea.

Ameliorează alergiile – coținutul de proteine poate fi considerat un antialergic natural, așa că ouăle de prepeliță sunt recomandate persoanelor care suferă de congestie nazala, rinoree sau alte simptome specifice reactiilor alergice.

Reglează colesterolul din sânge – ouăle de prepeliță sunt recomandate, în cantități limitate, persoanelor care au colesteroul mărit, deoarece acestea conțin doar colesterol HDL, adică bun.

Reduc riscul apariției pietrelor la vezica biliară – ouăle de prepeliță conțin lecitină, cu ajutorul căreia se poate împiedica formarea calculilor la nivelul vezicii biliare. De asemenea, acestea sunt benefice și ficatului și rinichilor.

Oul de prepeliță, mai bogat nutrițional decât cel de găină. Beneficii și moduri de preparare

Stimulează creșterea – proteinele sunt foarte importante în creșterea și dezvoltarea copiilor și a adolescenților, așa că ouăle de prepeliță sunt recomandate pentru dezvoltarea țesuturilor musculare, a vaselor de sânge și a sistemului osos.

Reduc inflamațiile – agenții antiinflamatori din ouăle de prepeliță ajută în ameliorarea durerilor articulare, a tusei cronice sau a bronșitei.

Îmbunătățesc vederea – Ouăle de prepeliță conțin multă vitamina A, reducând degenerescența maculară.

Cum se pot consuma ouăle de prepeliță

De obicei, ouăle de prepeliță se fierb sau se consumă poșate. Fiind mult mai mici decât ouăle de găină, puteți consuma 3, 4 ouă de prepeliță. Pentru a le fierbe, puneți-le într-o crăticioară, cu multă atenție, de-abia atunci când apa începe să fiarbă. Cele moi sunt gata în 2-3 minute, iar cele tari sunt gata după 4 minute.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă