Întrebuințările culinare ale oțetului sunt foarte cunoscute. Acesta nu lipsește atunci când preparăm murăturile, sau salatele colorate de vară, și nici din ciorba de burtă. Oțetul este, însă, de mare folos și în gospodărie, fiind o alternativă ecologică pentru dezinfectant sau insecticid.
Utilizarea oțetului în grădină
Compost natural, bogat în nutrienți
Oțetul poate fi utilizat în grădină, mai ales atunci când este amestecat și cu alte ingrediente. Spre exemplu, puteți pregăti un compost natural folosind coji de ouă și de banane, alături de o jumătate de litru de apă și de o jumătate de litru de oțet. Compoziția, atunci când este amestecată cu solul, îi va oferi nutrienți valoroși.
Insecticid natural
Țânțarii sau musculițele pot fi îndepărtate din jurul plantelor cu ajutorul oțetului. Tot ce trebuie să faceți este să amestecați apă, oțet și puțin bicarbonat și să stropiți plantele cu acest amestec, în perioada dimineții. Oțetul este util și atunci când vă confruntați cu apariția melcilor.
De asemenea, dacă doriți să scăpați de musculițele bețive, puteți pune oțet într-un pahar pe care să-l acoperiți, apoi, cu folie transparentă, în care faceți câteva găuri cu o scobitoare. Musculițele vor fi prinse în pahar.
Distruge buruienile
Puteți să scăpați de buruienile de pe lângă garduri folosind oțet într-un pulverizator. Tot ce trebuie să faceți este să le stropiți cu oțet.
Ține animalele la distanță
În cazul în care doriți să țineți animalele departe de anumite plante, puteți folosi o cârpă sau o haină veche, pe care s-o înmuiați în oțet. Animalele nu vor suporta mirosul, așa că vor sta departe de plante.
Utilizarea oțetului în curățenia casei
Soluție de curățat universală
Oțetul este una dintre cele mai bune soluții de curățat ecologică, fiind utilă în multe situații. Pentru curățarea suprafețelor, puteți pune trei sferturi de oțet într-un recipient cu pulverizator, un sfert apă și puțin detergent lichid pentru vase. Cu ajutorul acestei soluții, puteți curăța suprafețele fără a folosi produse chimice.
Desfundă țevile
Folosiți o cană de bicarbonat și o cană de oțet în țevile înfundate. Puneți prima dată bicarbonatul, apoi oțetul, iar atunci când reacția chimică a luat sfârșit, țeava ar trebui să fie desfundată.
Curăță petele de pe covor
Oțetul este perfect pentru a reda strălucirea covoarelor. După ce ați scuturat și aspirat bine covorul, puneți într-un lighean două căni de oțet și șase căni de apă, apoi spălați-l bine cu acest amestec, folosind o perie. Covorul va fi curățat de pete, de părul de animale și reîmprospătat.
Lungește viața florilor în vază
În vaza în care urmează să puneți florile, adăugați o parte oțet de mere și trei părți de apă. În acest fel, florile își vor păstra prospețimea mai mult timp.