Descoperă

Obiceiuri pentru ziua de Marți. Cum să scapi de cele trei ceasuri rele

Obiceiuri pentru ziua de Marți. Cum să scapi de cele trei ceasuri rele
Obiceiuri pentru ziua de Marți. Cum să scapi de cele trei ceasuri rele

Pentru oamenii superstițioși, ziua de marți este o zi extrem de temută, fiind momentul celor trei ceasuri rele. În popor, zilei de marți i s-au atribuit multe obiceiuri, legate de ghinion, de pisica neagră și multe alte superstiții.

Despre ziua de marți se spune că este un bărbat, o persoană rea care nu se bucură de reușitele celorlalți, numit Marțolea. De asemenea, se spune că marțea s-a urzit lumea și că, în această zi, s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos.

Desigur, modul în care decurge ziua de marți depinde de perspectivă, însă speculațiile legate de ghinionul adus de această zi pot fi îndepărtate cu ajutorul acestor tradiții din popor care au menirea să ne liniștească grijile zilei de marți.

Obiceiuri pentru ziua de Marți

Conform tradiției populare, pentru a te feri de cele trei ceasuri rele ale zilei de marți, trebuie să ții cont de câteva aspecte foarte importante. În primul rând, marțea trebuie să eviți cu orice preț certurile.

Ziua de marți este ziua lui Marte, zeul războiului, al ambiției și al luptei, așa că ar trebui să evităm conflictele și să apelăm la energia lui Marte în scopuri pozitive.

Certurile din această zi nu fac decât să-l provoace și mai tare pe Marte și să amplifice fiecare stare de nervozitate pe care o avem. În plus, se zice că dacă începi să te cerți marțea, o vei ține așa toată săptămâna.

Marțea trebuie să fim răbdători, calmi și generoși și să nu permitem conflictelor să ne afecteze starea pozitivă. Astfel, vom reuși să inducem o stare bună pentru restul săptămânii.

O altă superstiție ne învață că, marțea, nu e bine să lucrăm după ce soarele apune pentru că atunci apar cele trei ceasuri rele. Nu se mai coase, nu se mai folosesc ustensile rele, metalice, nu se mătură, nu se coase.

”Marțea nu-i de spor, nici de ajutor!”

Obiceiuri pentru ziua de Marți. Cum să scapi de cele trei ceasuri rele

Tot obiceiurile populare ne spun că marțea nu este bine să ne spălăm pe cap pentru că riscăm să albim mai repede și să ne cadă părul.

Aceste obiceiuri sunt o extensie a superstiției conform căreia, marțea, nu trebuie să treci o apă curgătoare, să te uzi, sau să arunci apă pe tine pentru a nu atrage ghinionul.

Marțea, în timpul zilei, sunt încurajate muncile, proiectele noi, investițiile și acțiunile îndrăznețe. De asemenea, este o zi în care e bine să petreci timp alături de familie.

În popor se mai spune că dacă plouă în ziua de marți, atunci va ploua toată săptămâna.

Rugăciunea zile de Marți

Doamne, Dumnezeul meu, osândit stau înaintea feței Tale celei sfinte, și-mi mărturisesc nevrednicia, neputința și sărăcia mea cea mare.

Pentru aceasta mă rog Ție: O, izvor dulce si noianul îndurării, deschide stavilele cerului și plouă asupra mea bunătățile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl și să curățesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căință tare și adevărată.

Și ca să-mi dai acest dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învățătorule al pocăinței și mărite Proorocule, care ești mai mare decât toți proorocii, precum însuși Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu care L-ai botezat în Iordan și ai văzut cerurile deschizându-se, tu care ai auzit glasul Părintelui ceresc și ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El.

Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu care stai în cer înaintea Judecătorului veșnic, și fă-L să se îndure de mine, căci ai multă îndrăzneală la iubirea Lui.

Întinde mâna aceea cu care L-ai botezat și strică cugetele mele cele rele și mă întărește să-mi petrec viața pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule, luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le țin minte și să le păzesc până la sfârșitul vieții mele.

Si să stai lângă mine în ora morții mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă și pentru toata lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creștinilor, și celor vii și celor adormiți, să-i odihnească în necazurile cele multe, să le dea toate cele de trebuință și să-i învrednicească Împărăției Sale. Amin.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă