Știri Agricole

Nutriționiștii alertează consumatorii: 4 firme din 10 folosesc etichete bio contrafăcute

Nutriționiștii alertează consumatorii: 4 firme din 10 folosesc etichete bio contrafăcute
Nutriționiștii alertează consumatorii: 4 firme din 10 folosesc etichete bio contrafăcute

Un control al Comisiei Europene ne arată că 4 firme din 10 folosesc etichete bio sau eco neadevărate. Produsele încalcă standardele europene necesare folosirii etichetei bio, însă au prețul mult mai mare, aferent produselor ecologice.

Medicii nutriționiști nu mai au încredere în produsele bio

Medicul nutriționist și diabetolog Nicolae Hâncu și-a expus părerea pentru Digi24 în privința produselor din categoria bio sau eco. Acesta susține că deși încurajează consumul acestor produse mult mai sănătoase, nu mai are încredere în etichete:

„Nu mai am curajul să recomand alimentație bio, organică sau eco, pentru că neîncrederea și-a făcut loc în rândul nostru de multă vreme. Și iată că acum avem un for de un prestigiu nemaipomenit, Comisia Europeană, care ne avertizează în legătură cu acest lucru”, a declarat Nicolae Hâncu, medic nutriționist și diabetolog pentru sursa citată.

Specialistul a comunicat că nu știe cum să-și sfătuiască pacienții în ideea de a recunoaște adevăratele produse ecologice și că organele de reglementare trebuie să își facă datoria.

„O alimentație eco înseamnă și sănătatea pământului, ceea ce înseamnă, în ultimă instanță, alimentație sustenabilă, care are o căutare nemaipomenită în lume în momentul de față. Înseamnă sănătatea omului și a ecosistemului.

În momentul în care o comisie de autoritatea CE vine și ne atrage acest semnal de alarmă, înseamnă că noi trebuie să așteptăm până când organele de reglementare își vor spune cuvântul și să ne recâștigăm încrederea în aceste produse, care sunt și costisitoare și dacă nici nu avem încredere în ele, vă dați seama unde suntem”, a declarat medicul pentru Digi24.

Nutriționiștii alertează consumatorii: 4 firme din 10 folosesc etichete bio contrafăcute

România, penultima din UE la agricultura bio

Medicul Nicolae Hâncu susține că, în trecut, recunoștea un măr bio prin apariția unor impurități, asemenea viermilor, însă această variantă nu mai este disponibilă în prezent:

„Într-o vreme, eu ca nutriționist recomandam ca atunci când văd un măr care are viermi, înseamnă că este bio și nu este pesticizat. În momentul de față nici acest lucru nu-l mai pot spune, că nu ai cum să tai fiecare măr când îl cumperi. Suntem într-o situație delicată și dacă, până acum, cumpărarea lor era redusă, acum va fi și mai redusă.

Și pe bună dreptate. Organismele de reglementare să-și facă datoria și situația se va redresa în scurtă vreme. Sunt atât de perfide mijloacele de înșelăciune, încât pur și simplu nu îndrăznesc să dau un sfat în acest sens”, a comunicat specialistul.

Ultimele date ne arată că în 2018, doar 2,4% din suprafața agricolă a României era reprezentată de culturi ecologice. Acest procent se traduce prin faptul că România este clasată pe penultimul loc la agricultura bio, înaintea Maltei. Primele state în clasamentul bio sunt Austria 24,1%, Estonia 20,6%, Suedia 20,3% și Italia cu un procent estimat la 15,2%.

Lipsa culturilor bio din România nu este cauzată de procesul dificil al conversiei în sine, ci costul mare certificatelor, în special în comparație cu prețurile oferite de alte state europene. Astfel, fermierul nu este încurajat să se certifice ecologic. Certificările ecologice ar putea ajunge și la un preț de 1.000 de euro pe an, iar prețul poate să fie și mai mare în funcție de suprafață, cultură și alți factori. În Germania, pentru aceeași suprafață, costul certificărilor este de 50 de euro.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.