Știri Agricole

Noul aditiv furajer care reduce emisiile de metan provenite de la fermele de vaci

Noul aditiv furajer care reduce emisiile de metan provenite de la fermele de vaci
Noul aditiv furajer care reduce emisiile de metan provenite de la fermele de vaci

Fermele mari de vaci sunt responsabile pentru o mare parte din emisiile de metan, producând, în emisi indirecte, în jur de 704 milioane de tone de dioxid de carbon pe an, mult mai mult decât mașinile.

Comisia Europeană a aprobat comercializarea unui nou aditiv furajer

În ultimii ani, dezvoltarea mai multor ferme de vaci a crescut și mai mult poluarea, din cauza dejecțiilor și evacuărilor gastrointestinale ale acestora. Produsele lactate și carnea de vacă sunt unele dintre cele mai folosite alimente, fiind destul de greu de înlocuit.

Tocmai de aceea, Comisia Europeană a aprobat comercializarea unui nou aditiv furajer, obținut din nevoia micșorării poluării cauzate de fermele de vaci. Acest aditiv furajer nu afectează nici animalele, nici calitatea produselor lactate.

Noul aditiv nu va afecta calitatea produselor

Noul aditiv furajer care reduce emisiile de metan provenite de la fermele de vaci

Aditivul se numește 3-nitrooxipropanol și are rolul de a diminua efectul și cantitatea de metan provenit de la fermele mari de vaci.

„Inovarea este esenţială pentru o tranziţie reuşită către un sistem alimentar mai durabil. UE continuă să fie deschizătoare de drumuri în ceea ce priveşte asigurarea siguranţei alimentare, adaptându-se la noi tehnologii care pot face producţia de alimente mai durabilă.

Reducerea emisiilor de metan provenind de la ferme este esenţială în lupta noastră împotriva schimbărilor climatice, iar aprobarea de astăzi este un exemplu foarte elocvent de realizări posibile graţie ultimelor inovaţii în agricultură”, a comunicat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, conform g4media.ro.

Noul aditiv furajer își va face lansarea pe piață în lunile următoare, fiind deja aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară. Rolul acestuia este să reducă emisiile de metan ale vacilor de lapte cu 20% până la 35%, fără a afecta producţia. Una dintre cele mai mari calități ale aditivului constă în faptul că nu afectează calitatea produselor lactate și că nu este periculos pentru vaci.

Metanul este de 28 de ori mai periculos decât dioxidul de carbon eliberat de mașini din cauza faptului că poate păstra căldura mai mult timp în atmosferă.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.