În 2018, un raport pus la dispoziție de Greenpeace a scos în evidență faptul că animalele din fermele UE au fost responsabile pentru producerea a 502 milioane tone de dioxid de carbon pe an, din cauza producerii de metan. În emisii indirecte, animalele de fermă au produs, de fapt, 704 milioane de tone de dioxid de carbon pe an. Mașinile, pe de cealaltă parte, au produs 656 milione tone de dioxid de carbon.

Între anii 2007 și 2018, producția de carne și lactate din Uniunea Europeană a crescut cu un procent de 9,5% ceea ce a dus la o creștere anuală a emisiilor cu 6%, adică aproximativ 39 de tone de dioxid de carbon, echivalentul a 8,4 milioane de mașini noi, în trafic.

Așadar, animalele de fermă, cu precădere vacile, sunt responsabile pentru o mare parte a poluării mediului înconjurător, în procent mult mai mare decât mașinile.

Vacile sunt responsabile pentru cel puţin 4% din emisiile de gaze de seră de pe planetă

Problema cea mai mare legată de vacile din fermele mari este faptul că vânturile și râgâiturile acestora sunt responsabile pentru cel puţin 4% din toate emisiile de gaze de seră de pe planetă din cauza conținutului de metan. Metanul poate păstra căldura în atmosferă mai mult decât o face CO2 și este de 28 de ori mai nociv decât dioxidul de carbon eliberat de mașini.

Vacile din fermele mari poluează mediul mai mult decât mașinile. La ce nivel a ajuns nivelul de metan din atmosferă

Tot ce ține de hrana și întreținerea vacilor în fermele mari este un cerc vicios și nociv pentru mediul înconjurător. Din cauza faptului că acestea nu sunt hrănite cu iarbă, ci cu cereale, nivelul de flatulență al acestora este mult mai mare. În plus, pentru a le asigura hrana, se folosește o cantitate imensă de fertilizator care se obține cu ajutorul combustibilului fosil.

Din cauza transportului necesar produsului – de la fermele de vaci la abator, de la abator la centrul de producție, apoi la magazin sau la restaurant, consumul de combustibil este unul imens.

În plus, urina și balega vacilor emană amoniac în aer, acestea fiind responsabile pentru 2/3 din amoniacul care este eliberat în atmosferă. În zonele cu ferme mari de vaci, ploaia este acidă din cauza amoniacului eliberat, ceea ce afectează culturile din jur.

Nivelul de metan din atmosferă este mult prea mare

Încălzirea globală este un aspect îngrijorător al prezentului. Conform oamenilor de știință, nivelul de metan din atmosferă a crescut îngrijorător de mult.

Printre responsabilii acestei creșteri se regăsesc fermele industriale, acumulările de gunoi și activitatea microbiană din zonele umede ale planetei care este în continuă creștere.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *