Investițiile la bursă au fost mereu un domeniu riscant, însă cu rezultate financiare foarte bune pentru cunoscători. În ultima vreme, situația socio-politică a dus la o creștere consistentă a prețurilor alimentelor, cerealelor și combustibilului.

Cele mai cunoscute companii românești listate pe piață

Campaniile listate la bursă care țin de creșterea animalelor și de cultivarea cerealelor oferă multe ocazii financiare, însă, fiind vorba de companii care au datorii, valoarea dividendelor acestora va fi limitată.

Cele mai cunoscute companii listate pe piață sunt Grup Serban Holding (o afacere integrată, cultivare cereale, ferme de pui, panificație), DN Agrar Grup (afacere integrată, ferma vaci, cultivare cereale), Holde Agri Invest (cultivare cereale), Norofert (îngrășăminte), Agroland Agribusiness (rețea magazine agricole) și Agroland Business Systems (inputuri pentru agricultură).

Agricultura din România este o afacere paradoxală. Deși terenurile sunt fertile și de obicei, vremea este propice pentru majoritatea culturilor, lipsa de investiții și de implicare din partea statului a dus multe companii la faliment. În plus, mulți agricultori se confruntă cu lipsa angajaților de specialitate, majoritatea alegând să lucreze în străinătate.

Factorii principali ai investițiilor în agricultură în cadrul bursei românești

Investiția va fi pe termen lung

În contextul socio-politic actual, investițiile la bursă în domeniul agricol ar fi o afacere profitabilă, susțin specialiștii, din cauza lipsei de cereale care a survenit în urma conflictului ruso-ucrainean.

Desigur, în aceeași măsură, unele dintre companii au datorii mari din cauza evenimentelor din 2020. O altă problemă de care trebuie să țină cont investitorii este legată de vremea tot mai secetosă din România. Seceta pedologică din primele două luni ale anului 2022 au afectat mult culturile.

Majoritatea firmelor care dețin suprafețe de mii de hectare nu dețin decât o mică parte dintre acestea în proprietate, restul fiind arendate. Specialiștii recomandă persoanelor intresate de astfel de activități la bursă să aibă în vedere faptul că investiția lor va fi una pe termen lung, deoarece atât costurile, cât și dobânzile sunt în continuă creștere în acest an.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.