Știri Agricole

Noua Politică Agricolă Comună: cum se schimbă finanțările în agricultură

Noua Politică Agricolă Comună: cum se schimbă finanțările în agricultură
Noua Politică Agricolă Comună: cum se schimbă finanțările în agricultură

Europarlamentarul român, Daniel Buda, a comunicat în cadrul ExpoFerma 2021 – Târg digital de agricultură, la conferința “Accesarea fondurilor europene pentru fermieri în 2021 – oportunități și incertitudini”, schimbările finanțărilor în agricultură. Europarlamentarul a explicat modul de operare al sprijinului acordat tinerilor fermieri, pe viitor, odată cu implementarea noii Politici Agricole Comune, începând cu anul 2023.

Fermierii tineri vor putea primi până la 100.000 de euro

Astfel, fermierii care se încadrează în proiectul “Noul fermier”, vor putea primi sprijin cuprins între 70.000 și 100.000 de euro, iar perioada de desfășurare a proiectului cu fonduri europene nerambursabile va fi de șapte ani.

”În ceea ce privește tinerii fermieri (până la 40 de ani), care au fost instalați pentru prima dată ca șefi ai exploatației vor primi un sprijin complementar pentru o perioadă de 7 ani (în loc de 5 ani). Sprijinul acordat instalării tinerilor fermieri din capitolul Dezvoltare rurală crește de la 70.000 euro la 100.000 euro.

Am introdus termenul de “Noul fermier”, care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani”, a comunicat Daniel Buda, conform agrointel.ro.

Noile vești au fost declarate în cadrul ExpoFerma 2021 – Târg digital de agricultură, la conferința “Accesarea fondurilor europene pentru fermieri în 2021 – oportunități și incertitudini”, în ziua de luni, 14 iunie 2021. Uniunea Europeană plănuiește ca Noua Politică Agricolă Comună să fie pusă în aplicare începând cu anul 2023, cu perioada de desfășurare până în anul 2027.

Noua Politică Agricolă Comună: cum se schimbă finanțările în agricultură

Cum se vor acorda subvențiile în agricultură

Europalmanetarul Daniel Buda a asigurat fermierii români cu privire la menținerea aceluiași set de reguli ale subvențiilor agricole și zootehnice, până la intrarea în vigoare a Politicii Agricole Comune din 2023. Fiind subsumate Regulamentului de tranziție, regulile nu pot fi schimbate, așa că accesarea fondurilor europene și a liniilor de finanțare va rămâne la fel.

”În momentul de față, ne aflăm în perioada de tranziție, de 2 ani de zile, ceea ce înseamnă că Regulamentul anterior se aplică în continuare în această perioadă.

Sub acest aspect, regulile de accesare a fondurilor europene și liniile de finanțare sunt subsumate Regulamentului de tranziție. Cu alte cuvinte, fermierii își pot desfășura în continuare activitatea și pot profita de măsurile de finanțare pe baza acelorași reguli”, a declarat Daniel Buda, conform sursei citate.

În ceea ce privește Noua Politică Agricolă Comună, europarlamentarul a adus dovada unei prevederi conform căreia Uniunea Europeană nu poate schimba regulile, adăugând și alte condiții.

”În Parlamentul European, am venit cu o reformă a PAC astfel încât fondurile să fie mai accesibile pentru fermieri prin proceduri mai simplificate. În acest Regulament, am inserat o prevedere în care se menționează faptul că statele membre nu au posibilitatea să adauge condiții suplimentare peste regulile europene”, a completat Daniel Buda.

Astfel, statele membre nu au posibilitatea de a adăuga și alte clauze suplimentare în regulile europene în noua Politică Agricolă Comună.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.