În perioada verii, multitudinea de legume și fructe proaspete ne dau ocazia să pregătim cămara pentru sezonul rece. Gospodinele pregătesc dulcețuri, gemuri, compoturi, bulion, legume la borcan și, nu în ultimul rând, murături.
Murăturile sunt de nelipsit pe mesele românilor, cu precădere în perioada rece, atunci când se consumă mai multă carne, în special cea de porc. Nu doar că reprezintă garnitura perfectă, însă murăturile sunt și foarte sănătoase.
Unele dintre cele mai consumate murături sunt castraveții murați, mereu perfecți lângă o friptură aburindă. Deși există multe rețete de murături, una dintre cele mai des întâlnite rețete este de castraveți covăsiți.
Castraveții covăsiți sunt făcuți la soare, reprezentând un deliciu de vară care ne amintește de copilărie. Fiind perioda grătarelor, castraveții sunt perfecți ca garnitură, în special atunci când sunt murați în doar câteva zile.
Ingrediente castraveți covăsiți
Pentru a face castraveți covăsiți perfecți de fiecare dată, veți avea nevoie de:
- 1.5 kg castraveți mici și tari
- 1 legătură mică de mărar
- 1 cățel de usturoi la fiecare 2 castraveți
- 1-2 ardei iuți (sau mai mulți dacă doriți murături foarte picante)
- 1 felie pâine
- 1 linguriță cu vârf sare la fiecare 250 ml apă
Înainte de a vă apuca de rețeta propriu-zisă, nu uitați să dezinfectați borcanele foarte bine și să le lăsați la scurs. De asemenea, se recomandă folosirea capacelor de borcane noi, însă, pentru această rețetă, vom avea nevoie doar de o farfurioară.
În cazul în care nu aveți castraveți de dimensiuni mici și cât mai fermi, îi puteți tăia pe cei mai mari în mai multe bucăți. Spălați bine castraveții înainte de a-i pune în borcan.
Modul de preparare – castraveți covăsiți
Castraveții covăsiți se pregătesc foarte ușor. Pe fundul borcanului se pune mărarul, apoi se adaugă castraveții, cât mai înghesuiți cu putință. Tăiați ardeiul în bucăți mărunte, apoi intercalați usturoiul și ardeiul printre castraveți. Apoi, puneți peste ei felia de pâine.
Pentru saramură nu aveți nevoie decât de apă călduță amestecată cu sare. După ce sarea s-a dizolvat în apă, puteți turna saramura peste castraveți, cât să-i acopere.
Borcanul se acoperă cu o farfurioară și se lasă într-un loc însorit pentru câteva zile, în funcție de cât de mult soare primesc. După trei zile, puteți gusta castraveții.
Dacă sunt murați, atunci borcanul trebuie mutat la frigider pentru două zile. După această perioadă, pot fi consumați. Păstrați castraveții covăsiți la frigider.
Beneficiile castraveților murați
Murăturile sunt foarte sănătoase, iar, printre cele mai importante beneficii ale castraveților murați, regăsim sursa de fibre naturale care ajută mult la digestie. În plus, castraveții murați țin sub control flora intestinală şi tin departe numeroase afecțiuni care ţin de digestie.
Castraveții murați, asemenea celor cruzi, conțin foarte puține calorii, însă conțin minerale, fier, calciu sau magneziu şi sunt o sursă bună de vitamina C. Datorită conținutului de vitamine B, aceștia transformă alimentele pe care le mânânci în energie pentru organism.
Datorită antioxidanţilor, castraveții previn şi efectele nocive ale radicalilor liberi.