Știri Agricole

Motivul pentru care iarna nu se mai găsesc legume românești pe piață. Ce spun legumicultorii

Motivul pentru care iarna nu se mai găsesc legume românești pe piață. Ce spun legumicultorii
legume românești, piață

În perioada sezonului rece, consumatorii găsesc din ce în ce mai des, pe tarabele piețelor, legume importate. Din ce în ce mai mulți legumicultori explică oamenilor care doresc produse autohtone, la prețuri mici, că acest lucru nu este posibil. Neavând bugetul necesar pentru a întreține culturi în spații protejate pe perioada iernii, fermierii pun spre vânzare doar produse rezistente la temperaturile scăzute, asemenea cepei, salatei și ridichiilor.

Legumicultorii nu fac față cheltuielilor în perioada iernii

Problema importurilor masive nu a fost trecută cu vederea nici de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale care încearcă să susțină producția de legume în spații protejate, înlocuind Programul Tomata cu alte scheme de ajutor care vor cuprinde mai multe culturi de legume. Doar într-un an, în România, s-au importat legume în valoare de peste jumătate de miliard de euro, conform Adevărul.ro.

Costurile legumicultorilor care cultivă produse în spații protejate sunt legate de încălzirea atât de necesară în perioada sezonului rece. În funcție de mărimea terenului, încălzirea serelor poate costa câteva mii de lei în fiecare lună.

„Când temperatura scade sub cinci grade, ai nevoie de sursă de căldură. Aşa că şi preţurile sunt mai mari. Nu ne permitem astfel de costuri. Pentru răsăduri folosim încălzire şi ne costă 20 de lei pe zi, pentru 50 de metri pătraţi. Gândiţi-vă la toate solariile cât ar ajunge, e foarte mult. Iarna cultivăm doar ceapă, ridichi şi salata. Sunt rezistente, chiar dacă îngheaţă puţin îşi revin”, declară agricultorul Titi Buzăianu pentru sursa citată.

Legumicultorii sunt obligați să-și dubleze prețurile din cauza costurilor din sezonul rece. Produsele întâlnite cel mai des la tarabe sunt cele care fac față temperaturilor mici, asemenea salatei sau cepei verzi, însă prețurile sunt duble față de perioada primăverii. În piețe, produse românești asemenea roșiilor și ardeilor din sere, vor ajunge de-abia în martie. În schimb, produsele de import se regăsesc atât în piețe, cât și în supermarketuri, la prețuri mult mai mici.

Motivul pentru care iarna nu se mai găsesc legume românești pe piață. Ce spun legumicultorii

Noile scheme de ajutor de la stat vor veni în sprijinul mai multor culturi de legume

După ce a anunțat închiderea Programului Tomata, începând cu anul 2021, Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că vor exista programe de sprijin pentru toți legumicultorii. Deși, în cei patru ani de existență, Programul Tomata a consumat 172 de milioane de euro, Adrian Oros a discutat atât despre ineficiența acestuia, cât și despre numărul mare de dosare fictive înființate.

Importurile au crescut în fiecare an, iar acolo unde am fost sesizaţi, am verificat şi ne-am dat seama că programul era atât de prost gestionat, încât putea fi foarte uşor fraudat.

Doar la o simplă verificare, la Olt, am găsit anul trecut 417 dosare fictive, dar cel mai important lucru care ne-a făcut să îl extindem este că majoritatea legumicultorilor, membrii şi liderii asociaţiilor au spus: Domnule ministru, numai tomate există? De ce nu faceţi un program de sprijin al legumelor în spaţii protejate?”, a comunicat Adrian Oros pentru sursa citată.

În următoarele programe vor exista mai multe consultări, declară Ministrul Agriculturii.

„Împreună cu legumicultorii vom stabili care anume dintre legume vor intra în acest program «Legume în spaţii protejate». Legumicultorii ştiu că, în continuare, se va derula sprijinul cuplat vegetal de 4.880 de euro pe hectar pentru legume în spaţii protejate şi de aproximativ 1.800 de euro la tomate pentru procesare. Sunt măsuri care se continuă şi merg în paralel cu acest program”, a completat Adrian Oros.

Ministrul Oros a comunicat și derularea unui noi proiect al ministerului, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă care pune accent pe partea de trasabilitate şi integritate alimentară.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.