Descoperă

Soiuri de mere. Cele mai răspândite culturi de mere ale lumii

Soiuri de mere. Cele mai răspândite culturi de mere ale lumii
principalele soiuri de mere

Merele sunt unele dintre cele mai populare fructe ale lumii. Având o mare importanță, atât ca beneficii aduse sănătății, dar și ca simbol biblic, merele se regăsesc în peste o mie de soiuri. Merii sunt pomi fructiferi regăsiți în aproape toată lumea, iar oamenii de știință lucrează și în prezent la perfecționarea soiurilor prin hibrizi spectaculoși.

Grupul Jonathan

Grupul Jonathan cuprinde: Jonathan M41, Watson, Jonathan de Szatmarcseke. Acest soi a fost descoperit în Statele Unite ale Americii, în secolul XIX. După descoperire, a fost extrem de popular, până în anii 1900 atunci când a fost detronat de soiul Red Delicious.

De altfel, acesta este soiul cel mai des întâlnit în România și Ungaria, fiind soiul cel mai consumat intern, neavând același succes în restul Europei. Pomul fructifer se adaptează foarte bine climei din România, având o productivitate cu nivel ridicat, producând fructe anual. Dezavantajele acestui soi sunt legate de sensibilitatea la făinare și la arsura bacteriană.

Grupul Red Delicious

Varietățile grupului Red Delicious sunt: Starkrimson Delicious, Redsupr, Delicious, Vellspur Delicious, Ace spur Delicious, Topspur Delicious, Redchief, Super Chief Sandidge, Red King, Jeromine, Starkspur Ultra Red. Acest soi a fost obținut în sexolul XX în Statele Unite ale Americii, devenind extrem de popular, ocupând primul loc în producția mondială de mere. Acest soi este al doilea ca preferință și în rândul italienilor.

Fructul este dulce și are un aspect foarte plăcut. Nivelul productivității este mare, însă este sensibil la temperaturile scăzute.

Soiuri de mere. Cele mai răspândite culturi de mere ale lumii

Golden Delicious

Grupul Golden Delicious cuprinde următoarele varietăți: Lysgolden, Belgolden, Reinders, clona B. Acest soi a fost obținut tot în SUA, ocupând locul doi pe piața mondială, fiind preferat în Franța, Spania și Italia. Avantajele acestui soi sunt legate de productivitatea crescută și rodirea precoce.

În ceea ce privește principalele dezavantaje, acest soi este sensibil la reapăn și făinare, iar folosirea în exces a anumitor tratamente poate duce la schimbarea aspectului, devenind neplăcut.

Grupul Jonagold

Varientățile acestui grup sunt: roșu deschis-Goldpurpuriu, New Jonagold, Jonica King Jonagold, Jonabel, Highwood și roșu aprins spre închis- Jonagored, Jonagored Supra, Decosta, Jamured, Romagold, Jonaweld, Narvajo NPspur, Dalingny, Dalings, Dalinjeam, FirstRed, Rubinstar.

Acest soi a fost obținut în Statale Unite ale Americii, în anul 1943, prin încrucișarea Golden Delicious și Jonathan, fiind soiul preferat în Belgia. Acest soi este consumat și în Olanda, nordul Italiei, Germania, Ungaria și Marea Britanie. Avantajele acestui soi sunt rodirea timpurie, gustul foarte bun al fructului și rezistența la depozitare.

Grupul Idared

Acest soi de mere este preferat în Ungaria, Polonia, Elveția și Austria, fiind obținut din genitorii Jonathan cu Wagner, în 1926, în Statele Unite ale Americii. Pomul fructifer rodește timpuriu, are productivitate mare, însă este sensibil la loviri, aspectul mărului pierzându-se rapid.

Grupul Gala

Grupul Gala cuprinde următoarele varietăți de mere: Royal Gala, Imperial Gala, Mitchgala, Regal Gala, Rega Queen Gala, Gala Gored, Gala Must, Scarlet Gala, Galaxy, Gala Tardiva, Jugala, Mondial Gala. Soiul a fost creat în 1962, în Noua Zeelandă, fiind foarte apreciat și în Europa, în Franța, Elveția, Italia.

Pomul fructifer rodește intens, fiind, uneori, necesară rărirea fructelor și deși înflorește tardiv, rodește timpuriu. Principalul dezavantaj al acestui soi este rezistența scăzută la boli.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă