Află din rândurile următoare ce le este interzis femeilor să facă de Sâmbăta Morților. Descoperă ce alte tradiții și obiceiuri trebuie respectate.
Sâmbăta Morților sau Moșii de vară este una dintre sărbătorile semnificative pentru creștinii ortodocși, având o însemnătate aparte în tradiția creștină.
Moșii de vară se prăznuiesc în sâmbăta dinainte de Rusalii, respectiv Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. Anul acesta, Sâmbăta Morților sau Moșii de vară vor avea loc în data de 3 iunie 2023.
Această sărbătoare are o însemnătate aparte și este ziua în care se pomenesc toți cei trecuți la cele veșnice, se dă de pomană pentru sufletele lor și se respectă o serie de tradiții și obiceiuri specifice poporului român.
Pe lângă sărbătoarea Moșilor de vară, în fiecare an există și Moșii de iarnă, o altă sărbătoare dedicată sufletelor celor adormiți. Atât Moșii de iarnă, cât și Moșii de vară poartă denumirea de Sâmbăta Morților și pică într-o zi de sâmbătă, care a fost aleasă de către Biserica Ortodoxă ca fiind ziua de pomenire a morților.
Cu ocazia acestor sărbători, Biserica Ortodoxă oficializează Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice.
Credincioșii vin la biserică, unde împart diferite mâncăruri pentru sufletele celor adormiți, iar pe întreg parcursul zilei respectă anumite obiceiuri și tradiții specifice.
De Sâmbăta Morților nu ai voie să bagi haine la spălat sau să speli de mână deoarece în popor se spune că dacă faci acest lucru, de fapt le dai celor adormiți de pomană lături.
De Moșii de Vară creștinii duc la biserică diverse alimente dintre care nu trebuie să lipsească coliva și vinul, acestea semnificând trupul și sângele celui decedat și având o puternică legătură cu Învierea Domnului. De asemenea, în unele locuri, pe lângă colaci și carne se mai obișnuiește să se dea de pomană și ceapă cu usturoi verde pentru ca grădina gospodarilor să rodească pe întreg parcursul anului.
Pe lângă colivă, vin și alte alimente, de Sâmbăta Morților se împart și vase cu diferite bucate pentru cei adormiți. Vasele trebuie să fie înflorate, iar pe lângă ele femeile obișnuiesc să pună și câteva flori de cireș.
Se aprind lumânări la morminte
De Sâmbăta Morților este bine ca fiecare mormânt să aibă cel puțin o candelă aprinsă care are rolul de a-i aduce răposatului lumina veșnică.
Ce le este interzis femeilor să facă de Sâmbăta Morților
Sâmbăta Morților este o sărbătoare cu o însemnătate puternică, ce constituie pentru mulți credincioși un moment în care își îndreaptă atenția către Cer și se roagă pentru cei care nu mai sunt printre noi. Totodată, această sărbătoare este asociată și cu o serie de ritualuri care semnifică întoarcerea sufletelor celor decedați înapoi pe pământ.
Astfel, se spune că în această sâmbătă femeile nu trebuie să meargă seara la fântâni sau să treacă printr-o răscruce de drumuri, sau într-o zonă singuratică, deoarece se spune că pe acolo trec duhurile rele.