Știri Agricole

Monta și genotiparea berbecilor: noi reguli publicate în Monitorul Oficial. Adrian Oros: „Din păcate, în agricultura românească s-au infiltrat foarte mulți vânători de subvenții”

În cadrul unei conferințe de presă din luna iunie, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că eliberarea certificatelor de origine pentru berbecii de rasă nu va mai fi posibilă fără efectuarea genotipării.

Normele tehnice au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 694 și au intrat în vigoare din data de 3 august 2020.

Rolul genotipării explicat de ministru

Genotiparea are menirea de a a garanta apartenența animalului la o anumită rasă sau varietate, dar și de a-i fi testată rezistența la scrapie (o boală neurodegenerativă naturală, transmisibilă și fatală a ovinelor și caprinelor, produsă de un agent transmisibil nonconvențional din grupul prionilor).

„Începând de anul acesta nu vom accepta să se elibereze certificate de origine pentru reproducători, decât dacă se face acel test de genotipare, care să ne garanteze apartenența și testul de filiație. Prin această operație de genotipare urmărim două aspecte importante, și anume să identificăm acei indivizi (n.r. – berbeci) care sunt sensibili și sunt predispuși să contracteze această boală (n.r. – scrapie) și să-i eliminăm de la reproducție.”

Deși crescătorii de animale au avut multe nemulțuri legate de noile reguli legate de monta autorizată, Adrian Oros susține că această decizie are ca scop ca subvențiile să ajungă la adevărații crescători de animale.

„Din păcate, în agricultura românească s-au infiltrat foarte mulți vânători de subvenții. Banii pe care trebuiau să-i ia agricultorii și crescătorii de animale – cei care fac această activitate de dinaintea apariției subvențiilor și care cu siguranță vor face această activitate și după ce dispar subvențiile – foarte puțini (…) au ajuns la ei pentru că au apărut acești vânători de subvenții”.

Noile reguli pentru montă

Monta și genotiparea bercecilor noi reguli publicate în Monitorul Oficial. Adrian Oros „Din păcate, în agricultura românească s-au infiltrat foarte mulți vânători de subvenții”

Sursa: agrointel.ro

Pentru autorizarea noilor reproducători masculi, oficiile județene de zootehnie sunt obligate să pregătească necesarul de reproducători pentru monta naturală, la începutul fiecărui an.

Așadar, reproducătorii naturali pentru montă, vor fi garantați de societățile de ameliorare recunoscute pe specii și de asociațiile de crescători pe specii.

În plus, noile norme specifică doar acceptarea reproducătorilor de rasă pură, a celor care au starea de sănătate și vârsta optimă și care îndeplinesc condițiile sanitar-veterinare, în conformitate cu legislația Uniunii Europene.

Cine va suporta costurile genotipării

Ministrul Oros a menționat că genotipările vor fi plătite tocmai de cei care vor să aibă animale cu certificate de origine.

„Prețul unui berbec cu certificate de origine, care este vândut spre ceilalți fermieri ce vor să-și amelioreze efectivele, este de 4-5 ori mai mare decât al unui berbec normal. Este normal ca ei să suporte acest cost. Dacă această genotipare se va face într-un volum mai mare, prețurile pot scădea până la undeva între 20-25 de euro sau 90 lei, prețul Agenției Naționale de Zootehnie”, a adăugat Oros.

În 2019, din cei 111.133 masculi disponibili, 56.403 de capete sunt reprezentate de tineret mascul potențial beneficiar al certificatului de origine și al autorizației la monta naturală.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.