Trucuri și sfaturi

Recoltarea roșiilor: care este perioada optimă și cum se depozitează pentru a se păstra proaspete mai mult timp

Recoltarea roșiilor care este perioada optimă și cum se depozitează pentru a se păstra proaspete mai mult timp
Recoltarea roșiilor care este perioada optimă și cum se depozitează pentru a se păstra proaspete mai mult timp

Roșiile se recoltează, în mod tradițional, atunci când fructul își schimbă culoarea din verde în roșu, însemnând că au ajuns la maturitatea biologică.

Recoltarea roșiilor. Noii hibrizi de pe piață

Totuși, în marile bazine legumicole, acest gen de recoltare nu mai este folosit, datorită unor noi hibrizi de tomate care au proprietăți de postmaturare.

Noii hibirizi permit agricultorilor să culeagă roșiile atunci când sunt în pârg, ajungând la momentul în care vor fi comercializate fără defecte (pete galbene, alterate, moi).

Recoltarea în faza de pârgă este valabilă doar în cazul acestor hibrizi, însă avantajele sunt preferate de majoritatea producătorilor: greutatea fructelor este maximă în această fază de dezvoltare, rezistența la transport și depozitare crește considerabil, calitatea fructelor este mai mare pentru că se reduce riscul de crăpare.

Fructele recoltate din grădina noastră

În cazul în care cultivați roșii în grădină pentru consum propriu, perioada optimă pentru recoltare este atunci când fructul a ajuns la maturitatea biologică, însemnând că roșiile sunt foarte bine coapte.

Recoltarea se face manual, în funcție de gradul de maturitate al fructelor.

Temperatura, modul de așezare și locația sunt importante pentru o depozitare corectă

Fie că sunt culese în pârg sau la maturitate, fructele rezistă între 5 și 15 zile, în funcție de soi, fără să-și altereze fermitatea. Bineînțeles, calitatea acestora depinde și de temperatură.

Așadar, temperatura optimă de păstrare este de 20 de grade Celsius, devenind mai bogate în compoziție. La 5-6 grade, de exemplu, fructele își pierd toate proprietățile benefice.

Depozitarea roșiilor verzi

Fructele verzi se vor strica sau nu se vor coace atunci când sunt depozitate în frigider. Specialiștii ne învață că procesul de maturare trebuie să aibă loc la temperatura camerei, la 15-20 de grade.

Depozitarea roșiilor coapte

Fructele proaspete se pot depozita în lada pentru fructe și legume din frigider, dar fără folosirea ambalajelor din plastic. Roșiile rezistă cel mai bine așezate pe un rând, nu una peste alta.

Depozitarea roșiilor pe balcon

Dacă temperatura din balcon se înacadrează între 5 și 12 grade, roșiile pot fi depozitate, ideal într-o ladă de lemn, pe un singur rând. În cazul în care spațiul nu permite așezarea pe un singur rând, se recomandă folosirea hârtiei între fructe.

Pentru a le păstra proaspete cât mai mult timp, nu spălați roșiile înainte de depozitare.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.