Coropișnițele sunt dăunători periculoși pentru grădină. Aceste insecte fac parte din familia Gryllotalpidae și au membre anterioare care le ajută la săpat, putând și să zboare atunci când sunt în sezonul de împerechere.
Coropișnițele dezvoltă generații din doi în doi ani
Coropișnițele apar o dată la doi ani, atunci când este multă umezeală, în solurile cu mulți nutrenți. Coropișnița atacă prin a roade rădăcinile plantelor, ceea ce duce la ofilirea acestora din cauza găurilor create. Fiind omnivore, acestea se hrănesc atât cu frunze, rădăcini, dar și cu alte insecte pe care le găsesc în pământ.
De obicei, atacul coropișnițelor asupra grădinii începe în luna martie, atunci când acestea ies din hibernare, de cele mai multe ori la specii precum tomate, ardei, castraveți, ceapă, morcovi, cartofi, dar și la legumele din familia verzei. Cartofii pot fi afectați de aceste insecte prin dezvoltarea multor altor boli. Atacul se poate întinde pe toată vara.
Preventiv, coropișnițele se pot combate cu ajutorul arăturilor de iarnă și lucrărilor de sol de primăvară (grapa cu disc) pentru a distruge larvele și ouăle din pământ.
Moduri naturale de combatere a coropișnițelor
Coropișnițele pot fi combătute în mod natural. Există o variantă care presupune să efectuați, la mijlocul lunii februarie, gropi cu lățimea, lungimea de adâncimea de 50 de centimetri, în care se pune gunoi de grajd, dacă se poate de la cabaline. Acest gunoi se va arde.
De asemenea, mai există varianta de a confecționa capcane cu miere de albine. Se pune miere de albine pe o fâșie de carton, iar coropișnițele, atrase de mirosul dulce, vor rămâne lipite pe mierea de pe carton. Un astfel de carton, de mărimea unei coli de hârtie este eficient pentru o suprafață de 5 metri pătrați.
O altă capcană pe care o puteți face este să îngropați un recipient cu gura largă în pământ, lăsând destupată gura acestuia. În recipient se va pune bere, iar coropișnițele vor cădea acolo. Berea se schimbă o dată la o săptămână.
Un alt mod eficient de a combate coropișnițele este folosirea mălaiului în combinație cu zahăr, apă și Borax (insecticid natural care nu afectează sănătatea oamenilor). Ingredientele se folosesc în felul următor: 400 ml de apă, 8-10 lingurițe de zahăr și 2 lingurițe de Borax, amestecate foarte bine într-un recipient. Apoi, mălaiul se umezește puțin cu această soluție, însă nu complet, doar cât să se formeze o pastă.
Se pune câte o linguriță de mălai umezit la rădăcinile plantelor, iar insectele, atrase de dulceața zahărului, vor veni. Cu toate astea, Borax-ul le va ucide.
Dacă nu doriți să încercați varianta naturală, puteți să folosiți insecticide din comerț, cum ar fi Mesurol 2 RB (5 kg/ha, administrat pe sol cu încorporare ușoară), COROCID (40 kg momeli / ha atunci când se transplantează răsadurile) sau Sintogril dacă atacul este puternic.