Pe 30 iunie 2020, s-a publicat un Ordin al Ministerului Agriculturii în Monitorul Oficial, cu scopul de a fi introdusă o nouă serie de norme antiincendiu. Câteva dintre aceste norme îi pot constrânge pe fermieri la noi investiții, fără să li se fi cerut opinia.
Ce presupun noile norme antiincendiu
Noile norme antiincendiu necesită măsuri mai sofisticate de la fermieri. Aceștia sunt obligați să le aplice, iar redactarea finală a normelor, realizată de Ministerul Agriculturii, este dovedită și de un document efectuat de Ministerul Afacerilor Interne, din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Documentul face parte din Ordinul 182/30.06.2020 semnat de ministrul Agriculturii, Adrian Oros și le impune fermierilor să angajeze servicii private de urgență și să își stingă incendiile singuri.
Noile norme vor intra în vigoare de la 21 august, iar fermierii se pot aștepta și la controale începând cu această dată. Avizul susține clar că măsurile au fost cerute de MADR, iar implicarea celor de la IGSU a fost bazată doar pe autorizarea normelor redactate de MADR.
Inspectoratul General a efectuat doar redactarea finală
”La cererea MINISTERULUI AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE, înregistrată sub numărul nr. 74.014 din 22.05.2020, potrivit atribuțiilor ce îi revin conform prevederilor art. 11 lit. d) din Hotărârea Guvernului nr. 1490/2004 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare și a organigramei Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 18 lit b) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avizează lucrarea: ”Norme de prevenire și stingere a incendiilor specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol”, se observă în documentul emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, conform Agrointel.ro
Normele au fost cercetate de către specialiștii din cadrul Ministerul Afacerilor Interne în timpul unei ședințe în care s-a redactat un proces-verbal și avizul IGSU în ceea ce privește ”redactarea finală elaborată de MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE”.
De asemenea, fiecare pagină din noul act normativ poartă ștampila MADR.