Trucuri și sfaturi

Kiwi în România. Cum să crești fructul exotic în țara noastră

Kiwi în România. Cum să crești fructul exotic în țara noastră
sursa: agrointel.ro

Kiwi în România? Da, se poate! Deocamdată nu există plantații extinse de kiwi în țara noastră, însă prognozele arată promițător pentru a obține fructul delicios din pământ românesc.

Cum a apărut kiwi în Dăbuleni

Prima oară, în România, profesorul Florin Stănică de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, a plantat kiwi în 1993. A fost nevoie să adapteze planta la condițiile românești, obținând noi soiuri.

”Până în 1990 știam că existau câteva plante de kiwi la serele Codlea, le-am văzut când eram student. În 1993, am reușit să aducem în România kiwi în cantitate mai mare în colaborare cu niște parteneri ai USAMV București de la Cvitroplant Italia. În primăvara acelui an am plantat la Ostrov două hectare pe malul Dunării și un număr foarte mare de soiuri și hibrizi la Facultatea de Horticultură într-o colecție și într-un câmp de cercetare în care ne-am propus să studiem această plantă sub mai multe aspecte. În primul rând am vrut să vedem dacă ea se adaptează condițiilor de la noi, în al doilea rând să vedem cum putem să o înmulțim, și în al treilea rând care sunt calitățile fructelor și cum pot fi ele folosite”, a povestit, pentru agrointel.ro, prorectorul Florin Stănică.

Mircea Constantinescu, horticultor, a povestit pentru Decât o Revistă (dor.ro) despre plantația sa de kiwi.

Cum crește kiwi la Dăbuleni

Astăzi, Mircea Constantin dorește să cultive cele două soiuri, numite VIP Red și Green, precum și Baby Kiwi, în Dăbuleni. Deocamdată, policultorul a plantat kiwi pe o suprafața mică pentru a vedea dacă rezistă. Pentru experimentul său se sfătuiește tocmoi cu profesorul Stănică.

Din declarațiile lui Constantin pentru dor.ro, kiwi este o plantă similară cu vița de vie, cu o tulpină ceva mai groasă. Astfel, principalul pericol pentru această plantă este vântul, astfel că lianele trebuie legate foarte bine.

„Mai am mult de învățat și asta e ce vreau. Să învăț și să pot să fac tot mai multe.”, povestește Constantinescu pentru sursa citată.

Tot el spune că momentan este prea devreme pentru a ști dacă plantația de kiwi va rezista în viitor: „Trebuie să vedem cum se comportă iarna, la temperaturi scăzute.”

Condițiile pentru a cultiva kiwi în România

Planta de kiwi are nevoie de spalieri în formă de cruce pentru a prinde lianele. Se folosesc 3 sârme, una la doi metri față de sol și alte două laterale, cam la 20-30 de centimetri ce cea superioară.

Cum se îngrijește cultura de kiwi: este nevoie de un sistem de irigare, pentru că are nevoie de multă apă, de o atmosferă umedă. Atenție, însă, terenul nu trebuie să fie inundat de apă.

Mai este nevoie de substanțe pentru alungarea dăunătorilor și de materie organică pentru fertilizare. Plantele de kiwi nu trebuie fertilizate excesiv.

Fructele se coc, în funcție de soi, între lunile august și octombrie. Fructele de kiwi se pot păstra între 3 și 6 luni de zile.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.