Trucuri și sfaturi

Culturi de legume plantate și semănate în luna august

Culturi de legume plantate și semănate în luna august
Culturi de legume plantate și semănate în luna august

În ultima lună de vară, încă se pot planta legume. Acestea vor rodi în toamnă, sau chiar în timpul iernii. În timp ce luna august poate reprezenta momentul recoltării multor culturi plantate în primăvară, vremea permite și extinderea perioadei de cultivare în cazul anumitor legume.

Sfaturile experților

Una dintre condițiile cultivării în august este hidratarea constantă a răsadurilor, ținând cont de temperaturile ridicate ale acestei perioade din an.

O altă condiție este impusă de rotația permanentă a culturilor, având grijă să lăsăm destul timp între plantările legumelor de același fel. Unul dintre cele mai elocvente exemple este plantarea roșiilor, necesitând o pauză de cel puțin 3 ani pe terenul respectiv.

Cel de-al doilea ciclu de producție presupune o pregătire temeinică a terenului. Resturile vegetale ale primei recolte trebuie eliminate complet, în special resturile plantelor mănate care pot afecta major noile recolte.

În cazul plantelor afectate de mană, pregătirea presupune arderea resturilor vegetale, nu doar stocarea acestora la marginea spațiului de lucru. De asemenea, acestea nu pot fi folosite la compost.

Ce se poate planta în luna august

Culturi luna august: Spanacul

Deși trebuie ferit de frig cu ajutorul unei sere, spanacul se poate planta, în general, pe toată perioada lunii august, având un rezultat foarte bun. Fiind destul de ușor de întreținut, acesta poate fi recoltat chiar și în timpul iernii, dar, în cantități mai mici.

În acest caz, plantele vor oferi recolte până în luna mai, devenind foarte rodnice în timpul primăverii.

Rândurile pe care se seamănă spanacul trebuie să aibă 20 cm distanță între ele, având o adâncime de 2-3 cm, și 4-5 cm distanță pe rând, iar cele mai optime terenuri sunt cele fertilizate organic. Atunci când găsim 5-6 frunze în rosetă, recoltatul poate începe.

Ce se poate planta în august: Fasolea

Pentru a avea păstăi de fasole în toamnă, este important să plantați fasolea chiar la începutul lunii august. Răsadurile obținute anterior în spații protejate vă vor oferi o cultură unitară. Această măsură este necesară pentru evitarea secetei care poate afecta boabele de fasole.

Culturi luna august: Roșiile

Deoarece roșiile au nevoie de căldură, plantarea acestora în ultima lună de vară trebuie făcută într-un spațiu protejat, un solar sau o seră, așadar, nu în spațiu deschis. În cazul unui îngheț neprevăzut, culturile de roșii trebuie protejate prin încălzire artificială.

Ce mai poți planta în august: Ridichea neagră

Pentru a germina, semințele ridichiei au nevoie de o temperatură de 5 grade Celsius în sol. Luna august este perfectă pentru plantarea rădăcinoasei, necesitând temperaturi între 10 și 37 de grade Celsius, dar, pentru o germinare rapidă, temperatura optimă este între 15-20 de grade.

În cazul în care temperatura este potrivită, la 3-4 luni, ridichea neagră poate fi recoltată. Soiul „Negre rotunde” este cel care se păstrează cel mai bine peste iarnă.

Culturi luna august: Salata verde

Specialiștii susțin că temperaturile ridicate din toiul verii pot oferi salatei gustul amărui, motiv pentru care aceasta se poate cultiva chiar și la sfârșitul lunii august. Salata verde nu este afectată de temperaturile scăzute din timpul nopții, fiind o cultură foarte rezistentă.

Ce se poate planta în august: Sfecla roșie

Pentru a avea o bună recoltă de sfeclă roșie, aceasta trebuie plantată la începutul lunii, în special pentru a asigura creșterea rădăcinei, nu doar a frunzelor.

Culturi luna august: Morcovii

Lunile mai reci sunt ideale pentru cultivarea morcovilor, așadar, puteți urma procesul de plantare chiar și la sfârșitul lunii. Specialiștii ne învață că amidonul se transformă în zahăr la temperaturi mai reci, având morcovi mai dulci și mai delicioși.

Ce mai poți planta în august: Kale

Deși poate fi considerată o salată destul de exotică în România, frunzele de kale constituie multe surse de vitamine. Acestea sunt foarte rezistente și pot crește chiar și până în iarnă, având posibilitatea de a fi plantate atât prin însămânțare, cât și prin răsaduri. Asemenea morcovilor, temperaturile scăzute schimbă gustul frunzelor de kale, făcându-le mai dulci și mai aromate.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.