Tratamentele cu tinctură de păducel promit efecte remarcabile atât preventive cât și curative, mai ales în cazul bolilor de inimă și de circulație sanguină (angină pectorală, cardiopatie ischiemică, hipertensiune arterială, nevroze, aritmii cardiace, edeme cardiace cu umflarea picioarelor și mâinilor).
Au acțiune vasodilatatoare generale și coronariene și ajută și irigarea optimă a creierului, prevenind infarctul și favorizând activitatea continuă a mușchiului cardiac.
În caz de crize de angină pectorală manifestate prin dureri acute în zona inimii sau ca o gheară spre umărul stâng, pacientul va fi întins pe orizontală, în repaus absolut și cu capul mai sus. Nu se vor aplica masaje și nu se va face gimnastică respiratorie, se va lua tinctura de păducel cu înghițituri rare.
În caz de hipertensiune arterială, cura cu tinctură de păducel asociată cu tinctura de talpa-gâștei se va face în paralel cu o alimentație vegetariană care conține multe crudități și este săracă în sare, fără condimente iuți.
De asemenea, această tinctură este benefică și pentru combaterea stărilor de nervozitate, pentru emotivitate excesivă, în caz de epuizare fizică sau psihică, stare de oboseală, tenania, amnezie, anxietate.
Se asociază bine cu tinctura de valeriană, în părți egale, din care se iau câte 30-50 de picături de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale. Prezintă efecte deosebite în caz de boli de inimă și de nervi.
Pentru oprirea tulburărilor de menopauză, se recomandă doze de 3 sau 4 lingurițe pe zi, în cure de câte 1 lună, asociate cu o dieta lacto-vegetariană cu multe crudități.
Tinctură de păducel – Mod de preparare
Mărunțiți într-un mojar 20 de grame de flori, frunze sau frunze uscate. Puneți la macerat în 100 ml de alcool timp de 10 zile, într-un borcan de sticlă închis ermetic.
Ulterior, strecurați prin tifon și transferați în sticluțe de culoare închisă. Se recomandă câte 10-15 picături diluate în 50 ml de apă, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese, în cure de 3 săptămâni pe lună.