Casa și Grădină

Maranta, planta decorativă care se roagă pentru casă. Cum se întreține frumoasa floare

Maranta, planta decorativă care se roagă pentru casă. Cum se întreține frumoasa floare
Maranta, planta decorativă care se roagă pentru casă. Cum se întreține frumoasa floare

Maranta este o plantă de interior ornamentală, cunoscută pentru frumusețea frunzelor sale verzi, în formă ovală. Originea plantei este din Brazilia și zonele tropicale ale Africii.

Această plantă este cunoscută popular ca „Planta care se roagă”, „Floarea care se roagă” sau „Planta păun”. Aceste denumiri provin de la acțiunea plantei de a-și uni frunzele în timpul nopții, cu scopul de a-și păstra umiditatea și de a-și înfășura frunzele în jurul tulpinii, oferind imaginea unei plante care își împreunează mâinile și se roagă.

Planta este sensibilă la atingere, însă frunzele sale colorate în diferite nuanțe de verde și galben o fac una dintre cele mai apreciate plante ornamentale. Maranta înflorește, având flori mici albe cu vișiniu, fiind din ce în ce mai spectaculoasă pe măsură ce se dezvoltă.

Maranta – Îngrijire

Planta are nevoie de spații umbroase și semi-umbroase, în care să aibă lumină, însă nu lumina directă a soarelui, putând fi cultivată atât la ghiveci, cât și în sere. Printre cei mai importanți factori de mediu ai plantei se regăsește gradul de umiditate, în special în perioada sezonului cald.

Astfel, stratul de suprafață al solului trebuie să fie în permanență umed în timpul verii, având grijă să-i oferiți umiditate fie prin pietre așezate în farfuria ghiveciului pe care să le udați cu apă, fie prin pulverizarea zilnică a frunzelor.

Maranta, planta decorativă care se roagă pentru casă. Cum se întreține frumoasa floare

Temperatura optimă pentru Maranta este cuprinsă între 18 și 25 de grade Celsius, iar, în perioada iernii, temperatura nu trebuie să scadă sub zece grade. De asemenea, în perioada sezonului rece, planta trebuie udată doar o dată pe săptămână, iar gradul de umiditate nu mai trebuie menținut ca în timpul verii.

Maranta are neveoie de un ghiveci adânc, pentru că are rădăcini foarte dezvoltate și se poate transplanta în timpul primăverii. Cel mai bun sol pentru ea ar fi un amestec de pământ de frunze, nisip și pământ de grădină.

Maranta – Dăunători

Planta nu este foarte senzibilă la boli și dăunători, însă are nevoie de un grad de umiditate crescut. Adesea, Maranta suferă din cauza calității apei, având nevoie fie de apă de ploaie, fie de apă care a stat timp de minim o zi într-un recipient deschis, clorul și fluorul din apă afectând frunzele plantei.

Primul semn că plantei îi lipsește umiditatea vine de frunzele uscate și ușor rulate, asemenea apariției petelor maronii pe marginea frunzelor.

Maranta se poate înmulți în timpul verii, fie prin butași, fie prin divizarea tufei în momentul în care se schimbă ghiveciul plantei.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.